Άνοδος στην αγορά του ελαιόλαδου
Άνοδος στην αγορά του ελαιόλαδου

Άνοδος στην αγορά του ελαιόλαδου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, οι εισαγωγές ελαιόλαδου για το 2020/2021 παρουσίασαν αύξηση (σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο) κατά 20% στη Ρωσία, 14% στην Αυστραλία, 12% στον Καναδά, 11% στις ΗΠΑ, 2% στη Βραζιλία και 1% στην Κίνα. Μείωση είχε στις εισαγωγές μόνο η Ιαπωνία κατά 16%.

Αντίστοιχα στο διεθνές εμπόριο επιτραπέζιων ελιών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 31% στην Αυστραλία, 18% στον Καναδά και 14% στη Βραζιλία. Οι εισαγωγές μειώθηκαν μόνο στις ΗΠΑ κατά 7%.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι στους 2,097 εκατ. τόνους θα κυμανθεί η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου, για την περίοδο 2021/2022, στις ελαιοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ (1,4 εκατ. τόνους η Ισπανία, 300.000 τόνους η Ιταλία, 230.000 τόνους η Ελλάδα και 150.000 τόνους η Πορτογαλία).

Στο μεταξύ έκαναν την εμφάνισή τους στην χώρα μας Ιταλοί έμποροι αλλά η ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου φαίνεται να είναι φέτος πιο όψιμη. Επίσης οι συνεταιρισμοί, που συνήθως πουλάνε αγουρέλαιο, δεν φαίνεται να βιάζονται να έρθουν σε συμφωνία με τους εμπόρους αν δε πιάσουν καλή τιμή.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Κοροντίνης, Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θερμασία Δήμητρα», φέτος έχει καθυστερήσει η παραγωγή ελαιολάδου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας. Στην περιοχή έχει να βρέξει έξι μήνες. Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να έρθουν οι βροχοπτώσεις που θέλουμε.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις