ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Μην το κάνεις αυτό σε καμία συζήτηση – 5 λάθη που σε κάνουν να φαίνεσαι αγενής και κουραστικός!

Μην το κάνεις αυτό σε καμία συζήτηση – 5 λάθη που σε κάνουν να φαίνεσαι αγενής και κουραστικός!

Ο σεβασμός στον συνομιλητή αποτελεί τη βάση κάθε υγιούς και παραγωγικής επικοινωνίας, είτε πρόκειται για φιλική, επαγγελματική είτε προσωπική συζήτηση. Ωστόσο, συχνά – χωρίς να το καταλαβαίνουμε – υιοθετούμε συνήθειες που κουράζουν τους άλλους και παρεμποδίζουν τον ουσιαστικό διάλογο.

Οι ειδικοί στην επικοινωνιακή συμπεριφορά επισημαίνουν ότι η συνειδητοποίηση και η διόρθωση αυτών των συμπεριφορών είναι το πρώτο βήμα για να αναπτύξουμε καλύτερες κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις. Ακολουθούν οι πέντε πιο συχνές ενοχλητικές συνήθειες, τις οποίες καλό είναι να αποφεύγεις σε κάθε συζήτηση.

#1 Ερωτήσεις που σκοπό έχουν να στρέψουν τη συζήτηση σε εσένα

Πρόκειται για το φαινόμενο όπου κάποιος θέτει μια ερώτηση όχι από ενδιαφέρον για την άποψη του άλλου, αλλά ως πρόλογο για να εκφράσει τη δική του. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι χειραγωγεί τη ροή της συζήτησης, υποβαθμίζοντας τον ρόλο του συνομιλητή. Η ουσιαστική επικοινωνία απαιτεί να ακούμε ενεργά και να δίνουμε χώρο στον άλλο να εκφραστεί.

#2 Συνεχείς διακοπές στη ροή του λόγου

Το να διακόπτεις τον συνομιλητή σου αποτελεί ένδειξη έλλειψης σεβασμού και ανυπομονησίας. Ακόμα κι αν έχεις κάτι σημαντικό να πεις, είναι βασικό να περιμένεις να ολοκληρώσει ο άλλος τον λόγο του. Οι διακοπές διαταράσσουν τη συνοχή της συζήτησης και συχνά οδηγούν σε ένταση ή παρεξηγήσεις.

#3 Υπερβολική αναφορά στον εαυτό σου

Αν μιλάς διαρκώς για τις δικές σου εμπειρίες, επιτυχίες ή προβλήματα, δίνεις την εικόνα ενός ανθρώπου εγωκεντρικού που αγνοεί τις ανάγκες ή τα συναισθήματα των άλλων. Ειδικά σε κοινωνικά ή επαγγελματικά περιβάλλοντα, η υπερπροβολή του εαυτού κουράζει και μπορεί να δημιουργήσει απόσταση αντί για σύνδεση.

#4 Υποχρεωτικές συμβουλές χωρίς πρόσκληση

Το να μοιράζεσαι συνεχώς συμβουλές, ειδικά όταν δεν σου έχουν ζητηθεί, μπορεί να εκληφθεί ως κατευθυντικότητα ή ακόμη και πατερναλισμός. Κάποιες φορές, ο συνομιλητής απλώς χρειάζεται να τον ακούσεις, όχι να τον καθοδηγήσεις. Η ενσυναίσθηση σε τέτοιες στιγμές είναι πολύ πιο χρήσιμη από μια ακόμη συμβουλή.

#5 Απόλυτη απόρριψη διαφορετικών απόψεων

Η αλαζονεία στον διάλογο, είτε εκφράζεται με ειρωνεία είτε με απόλυτες δηλώσεις, ακυρώνει την αμοιβαία κατανόηση. Ακόμα κι αν διαφωνείς, η ευγένεια και η επιχειρηματολογία είναι οι βάσεις του πολιτισμένου διαλόγου. Η υποτίμηση του συνομιλητή όχι μόνο τον απομακρύνει αλλά καταστρέφει κάθε πιθανότητα ουσιαστικής επικοινωνίας.

Συμπέρασμα: Ο σεβασμός είναι το θεμέλιο της επικοινωνίας

Αν θέλεις να βελτιώσεις τη διαπροσωπική σου εικόνα και να διατηρείς ισορροπημένες σχέσεις, είναι σημαντικό να είσαι παρών, ανοιχτός και ειλικρινής, αλλά και να γνωρίζεις πότε να σωπαίνεις και πότε να ακούς. Η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ικανότητα να επικοινωνείς χωρίς εγωκεντρισμό είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν έναν καλό συνομιλητή.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις