Γαστρονομικός θρίαμβος: Ο ντάκος και η χωριάτικη στις δύο πρώτες θέσεις των καλύτερων σαλατών του κόσμου!

Την ετήσια λίστα με τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου έδωσε στη δημοσιότητα το Taste Atlas και για μία ακόμη χρονιά στην κορυφή βρίσκεται μία ελληνική.
Ο γαστρονομικός οδηγός που πρόσφατα ανακήρυξε την ελληνική κουζίνα ως την καλύτερη στον κόσμο για τη σεζόν 2024-2025 και συχνά μοιράζεται τις λίστες του με τα καλύτερα πιάτα σε κάθε κατηγορία, μόλις δημοσίευσε τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου.
Στην 50άδα βρίσκονται 4 ελληνικές: Ο ντάκος, που κυριαρχεί για άλλη μία χρονιά στην κορυφή, η χωριάτικη που φέτος καταλαμβάνει την δεύτερη θέση, τα χόρτα στην 28η θέση και η πατατοσαλάτα στην 40η.
Ντάκος
Το Taste Atlas γράφει για τον ντάκο: «Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η κορωνέικη ή οι λιανές. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, η οποία σερβίρεται συνήθως στα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με αλάτι».
Χωριάτικη σαλάτα
«Η ελληνική σαλάτα, επίσης γνωστή ως χωριάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από κομμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα απλό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά). Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί» σημειώνει ο γαστρονομικός οδηγός.
Χωριάτικη σαλάτα
Χόρτα
«Τα χόρτα είναι μια παραδοσιακή σαλάτα που αποτελείται από αχνιστά ή βρασμένα χόρτα και αγριόχορτα που περιχύνονται με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Συνήθως περιλαμβάνουν πικραλίδα, τσουκνίδα, άγριο σπανάκι και ραδίκια. Η γεύση της σαλάτας μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο πικρή, ανάλογα με το φυτό. Καταναλώνονται σε όλη την Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή το καλοκαίρι, επειδή είναι μια δροσιστική και εύκολη στην παρασκευή της σαλάτα. Αν και συνήθως καταναλώνονται μόνα τους, μπορεί επίσης να σερβιριστούν ως συνοδευτικό για ψάρι ή πιάτα με κρέας στη σχάρα».
Χόρτα βραστά
Πατατοσαλάτα
Όσο για την πατατοσαλάτα, σημειώνει το δημοσίευμα: «Η ελληνική πατατοσαλάτα είναι απίστευτα ευέλικτη και μπορεί να συμπληρώσει διάφορα ελληνικά πιάτα. Συνήθως αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας σε μέγεθος μπουκιάς που επικαλύπτονται με ένα γευστικό ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα. Η σαλάτα προσαρμόζεται εύκολα με διάφορες προσθήκες που μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα λαχανικά, βραστά αυγά, ελιές και φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο ή μαϊντανό. Ο χυμός λεμονιού θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε κάθε πατατοσαλάτα, καθώς προσφέρει την απαραίτητη φρεσκάδα. Είτε σερβίρεται χλιαρή είτε καλά παγωμένη, η πατατοσαλάτα ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας».
Πατατοσαλάτα
iefimerida.gr

