Ο ντάκος στην κορυφή της λίστας με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο – Άλλα επτά ελληνικά πιάτα στον κατάλογο
Ο ντάκος στην κορυφή της λίστας με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο – Άλλα επτά ελληνικά πιάτα στον κατάλογο

Ο ντάκος στην κορυφή της λίστας με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο – Άλλα επτά ελληνικά πιάτα στον κατάλογο

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Τη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το Taste Atlas.

Από αυτή την λίστα δεν γινόταν να λείπει το ελληνικό «άρωμα» με 8 πιάτα να καταλαμβάνουν από μία θέση στον κατάλογο. Στην κορυφή μάλιστα, είναι ο ντάκος ενώ μέσα στη δεκάδα- στην τρίτη θέση- είναι η χωριάτικη σαλάτα.

Σε άλλες θέσεις, έχουμε τα χόρτα, την πατατοσαλάτα, την πατζαροσαλάτα, την τονοσαλάτα, τους βολβούς και τη λαχανοσαλάτα.

Nτάκος στην 1η θέση 

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ξερό κριθαρένιο παξιμάδι που συνοδεύεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζετε ελαφρά θαλασσινό αλάτι. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο» γράφουν στο Taste Atlas.

dako

Χωριάτικη στην 3η θέση

«Η ελληνική σαλάτα, γνωστή και ως χωριάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά). Όταν υπάρχει τυρί φέτα στη σαλάτα, συνήθως κόβεται σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ανακατεύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί. Το όνομα υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν μερικά απαραίτητα υλικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί. Η ελληνική σαλάτα είναι ένα αληθινό καλοκαιρινό πιάτο, γεμάτο δροσιστικά, ωμά λαχανικά και μυρωδικά. Το καλύτερο είναι να το ετοιμάσετε με ώριμες ντομάτες εποχής, ενώ οι ελιές να είναι από την Καλαμάτα. Σερβίρεται σε ρηχό μπολ και υπάρχει στα ελληνικά τραπέζια, είτε στο σπίτι είτε στις ταβέρνες».

horiatiki

Χόρτα στην 24η θέση και πατατοσαλάτα στην 25η θέση

horta

Πατζαροσαλάτα στην 31η θέση

patzarosalata

Τονοσαλάτα στην 46η θέση

tono

Ασκορδουλάκοι (βολβοί) στην 64η θέση

asko

Λαχανοσαλάτα στην 94η θέση

lahano

protothema.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις