Χταπόδι: μήπως να το δούμε με άλλο μάτι;

Το χταπόδι αποτελεί την καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή θαλασσινών κατά την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο.
Αν και είναι παρεξηγημένο είναι το μόνο θαλασσινό που περιέχει τόσο μεγάλο ποσοστό άπαχης πρωτεΐνης και είναι χαμηλό σε χοληστερόλη. Βέβαια μεγάλη σημασία και έχει ο τρόπος ψησίματος όπως και με τι το συνδυάζεις.
Προτιμήστε το βραστό, ξυδάτο ή στη σχάρα.
Διατροφική αξία ανά 100γρ
Ενέργεια: 164 kcal
Υδατάνθρακες: 4,4 gr
Πρωτεΐνη: 30 gr
Λίπος: 2,1gr
Εκ των οποίων κορεσμένα: 0,5gr
Χοληστερίνη: 96mgr
Νάτριο: 460mgr
Κάλιο: 630mgr
Μαγνήσιο: 60mgr
Σίδηρος: 9,5mgr
Ασβέστιο: 106mgr
Βιταμίνη C: 8 mgr
Βιταμίνη Β6: 0,6mgr
Βιταμίνη Β12: 36μgr
Οφέλη για την υγεία μας
- Είναι πλούσια πηγή άπαχης πρωτεΐνης, ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή προσέχουν την διατροφή τους
- Λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχει αποτελεί ασπίδα για την καρδιά
- Υποστηρίζει την υγιή εγκεφαλική δραστηριότητα, τη μνήμη και τη διαδικασία εκμάθησης, χάρη στην υψηλή ποσότητα μαγνησίου που περιέχει
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπου συμβάλλουν στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και της σύνθεσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων
Ποιοι πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση του
- Έγκυες, θηλάζουσες, μικρά παιδιά που είναι πιο ευαίσυθητα θα πρέπει να προσέχουν γιατί υπάρχει κίνδυνος έκθεσης σε υδράργυρο και αρσένιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βαρέα μέταλλα συγκεντρώνονται στους πεπτικούς αδένες των θαλάσσιων πλασμάτων, οπότε αποφύγετε αυτούς τους ιστούς για να μειώσετε την έκθεση
Άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση θα πρέπει να προσέχουν πόσο συχνά καταναλώνουν το χταπόδι και να μην προσθέτουν αλάτι στο μαγείρεμα γιατί από μόνο

