Μισθός θα θεωρείται πλέον το… πουρμπουάρ!
Παγίδα το φιλοδώρημα για τον επιχειρηματία εάν δεν τηρηθούν συγκεκριμένοι κανόνες καθώς απόφαση του Αρείου Πάγου ορίζει ότι ακόμη και το μικρό ποσό που αφήνουν πελάτες στον εργαζόμενο, είναι μισθός.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: Το ποσό που αφήνουν πελάτες στον εργαζόμενο – πουρμπουάρ, φιλοδώρημα, τιπ – θεωρείται μισθός.
Το ζήτημα, όπως λένε οι επαγγελματίες, προέκυψε από τη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές.
Το πουρμπουάρ δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, καθώς αποτελεί εκκρεμή συναλλαγή και στο τέλος του μήνα η επιχείρηση το αποδίδει κανονικά στον εργαζόμενο, παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές.
Εάν, λοιπόν, δεν τηρηθεί η διαδικασία και χτυπηθούν στο POS το συνολικό ποσό και στην ταμειακή το συνολικό ποσό πλην του φιλοδωρήματος, τότε θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς θα υπάρχει διαφορά τζίρου. Έτσι, στο τέλος του έτους, στο εκκαθαριστικό του εργαζομένου, θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα φιλοδωρήματα ως πρόσθετες αμοιβές.
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γ. Κουράσης, ανέφερε στο MEGA πως,
«Αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά από την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Όταν ο πελάτης πληρώνει το φιλοδώρημα με μετρητά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα είναι μια προσωπική συναλλαγή μεταξύ αυτών των δύο ανθρώπων, δεν συμμετέχει η επιχείρηση, δεν το γνωρίζει η επιχείρηση. Όταν όμως ο πελάτης αποφασίσει να πληρώσει τον λογαριασμό και αποφασίσει να βάλει μέσα και το φιλοδώρημα, μπαίνει ως μια εκκρεμής συναλλαγή στο POS η οποία το αποδίδει στον εργαζόμενο ως μισθό».
Μισθός θα θεωρείται πλέον το… πουρμπουάρ
Το φιλοδώρημα:
δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, ούτε σε φόρο εισοδήματος
Στο τέλος του μήνα η επιχείρηση κάνει εκκαθάριση και τα αποδίδει στον εργαζόμενο
Πλέον θα θεωρείται ως πρόσθετη παροχή και θα φορολογείται ως μισθός
Θα υπόκειται σε κρατήσεις, ασφαλιστικές εισφορές και ό,τι δικαιώματα επιφέρει σε επιδόματα αδείας (Πάσχα και Χριστουγέννων)
Έστω, πελάτης πληρώνει 100€ και επιθυμεί να αφήσει 10€ πουρμπουάρ
—> Υπάρχει ειδικό κουμπί στα POS για την καταχώρηση του «φιλοδώρημα», ώστε να μην ύπαρξη παράβαση (αλλιώς φορολογείται ως έσοδο)
Κίνδυνος η επιχείρηση να πέσει σε… «παγίδα»
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου, ερμηνεύει την νομοθεσία της χώρας, και το φιλοδώρημα είναι ακαθάριστο εισόδημα του φορολογούμενου και υπόκειται και αυτό σε κρατήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Κουράσης.
«Πρέπει πλέον να κρατηθούν κανονικά οι ασφαλιστικές εισφορές στο φιλοδώρημα. Αν είναι πρόσθετη αποδοχή, θα πρέπει να κρατηθούν ασφαλιστικές εισφορές», προσέθεσε η φοροτεχνικός Χριστίνα Μαννέ.