Απέχουν απ' τα καθήκοντα τους οι δικηγόροι του Ηρακλείου – Ο λόγος
Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, για την αποχή των δικηγόρων σήμερα, αύριο και την επόμενη εβδομάδα, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Η ανακοίνωση:
Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, όπως και το σύνολο των δικηγόρων της χώρας, επικυρώνοντας την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, απέχουν από τα καθήκοντά τους καθολικώς στις 16 και 17-11-2023 καθώς και στις 21 και 22-11-2023, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους στο προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο.
Σημειώνεται ότι από 13-11-2023 και μέχρι την ψήφιση ή απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, έχει αποφασιστεί η στοχευμένη αποχή μας:
1. Από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου.
2. Από την έκδοση διαταγών πληρωμής με αιτούσες Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων καθώς επίσης και από εντολές προς εκτέλεση, ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου για τα funds και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, λαμβανομένης υπόψιν της πάγιας θέσης της Ολομέλειας για την προστασία των οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων πολιτών.
3. Από τις επιτροπές όπου μετέχουν ως μέλη δικηγόροι (ΣΥΠΟΘΑ, Δασικοί Χάρτες, Ενστάσεων κτηματολογικών διαφορών, Μητρώο Νομικών Εισηγητών Κτηματολογίου κλπ.).
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου με αίσθημα ευθύνης προς τα μέλη του αλλά και τους πολίτες που γίνονται δέκτες παραπειστικής πληροφόρησης που στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού εις βάρος των δικηγόρων, δηλώνει ότι :
1) Η φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, για εισόδημα δηλαδή που δεν υπάρχει, είναι άδικη και με βεβαιότητα θα προκαλέσει πολύ περισσότερες αδικίες από όσες θα αποκαταστήσει. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επαίρεται ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής θα επιτευχθεί με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και άλλα μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εισοδημάτων (mydata, αυτόματη σύνδεση ταμειακών μηχανών με υπουργείο Οικονομικών, POS κ.λπ.), ομολογεί την πλήρη αποτυχία των μέτρων αυτών, καθώς επιλέγει να επιστρέψει στα ξεπερασμένα, άδικα και ισοπεδωτικά μέτρα τεκμηρίων.
2) Ειδικά για την περίπτωση των δικηγόρων, η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι ήδη υπάγονται σε αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης καθώς είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών που προκαταβάλλουν φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και Φ.Π.Α., μέσω των γραμματίων προείσπραξης για κάθε παράστασή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν ποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα Φ.Π.Α.
Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προφανώς φενάκη, αφενός διότι η προσβολή τους διοικητικά και δικονομικά έχει αποδειχθεί αλυσιτελής και αφετέρου διότι αφορά μόνο περιπτώσεις εγκυμοσύνης, ασθένειας και στρατιωτικής θητείας. Είναι καταφανώς άδικο, όμως, το τεκμήριο να καταλαμβάνει εξίσου:
– Τους 12.977 δικηγόρους που έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, αφού αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα δικηγορικού γραφείου.
– Το 33% του σώματος που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απολέσει τις ρυθμίσεις). Η στόχευση εις βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων γίνεται ακόμη εμφανέστερη εάν αναλογιστούμε τη δυσμενή μεταχείριση των αυτοαπασχολουμένων έναντι των εταιρειών.
– Τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους.
– Τους νέους δικηγόρους με πολύ χαμηλά εισοδήματα αλλά και αυτούς που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή προετοιμάζονται για τις εξετάσεις εισαγωγής στο δικαστικό σώμα και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από ακίνητη περιουσία), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.
Για εμάς, τους δικηγόρους, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπρέπειας. Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Διότι χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.
Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις ανωτέρω επιλογές, που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό που στοχοποιείται γενικά, αδιάκριτα ως φοροφυγάς. Η αντίδρασή μας θα είναι έντονη, θεσμική, μαζική, διαρκής και στοχευμένη.
3) Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου θα συμμετάσχει με αντιπροσωπεία του στην πορεία διαμαρτυρίας και στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στις 22-11-2023, καλεί δε τα μέλη του να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση όλων των θιγόμενων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων στο Ηράκλειο, την ίδια ημέρα και ώρα 12:00 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να εκφραστεί η έντονη αντίδρασή μας στο προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο.