Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικής ιατρικής σχολής στην Ελλάδα
Τον δρόμο για την ίδρυση της πρώτης μη κρατικής ιατρικής σχολής στην Ελλάδα ανοίγει η κατ’ αρχήν συμφωνία του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου CVC Capital Partners και του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC).
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σύσταση κοινοπραξίας, με αντικείμενο την προοπτική λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος ιατρικής σχολής. Σε πρώτη φάση, το τμήμα θα λειτουργήσει σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Αγορά εγκαταστάσεων της πρώην Olympic Catering
Ήδη υπάρχει συμφωνία για την αγορά των εγκαταστάσεων της πρώην Olympic Catering, οι οποίες διαθέτουν δομημένη επιφάνεια 8.000 τετραγωνικών μέτρων.
Η πανεπιστημιακή σχολή ιατρικής του UNIC σχεδιάζεται να λειτουργήσει με τα αυστηρότατα πρότυπα που λειτουργεί και στη Λευκωσία και σε συνεργασία με τις κλινικές που ελέγχει η CVC Capital στην Αθήνα, Οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα τμήματα που απαιτούν παρουσία και μαθητεία σε νοσοκομείο.
Νομοθετικές αλλαγές από το υπουργείο Παιδείας για την αναγνώριση του πτυχίου
Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νομοσχέδιο, σε πλήρη συμμόρφωσης με τις προβλέψεις του Συντάγματος, με βάση τα προβλεπόμενα για τους τίτλους σπουδών στην αλλοδαπή και την ισχύ τους στην Ελλάδα. Στόχος είναι το πτυχίο της ιατρικής από το παράρτημα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στο Ελληνικό να αναγνωρίζεται κανονικά, όπως αναγνωρίζονται ήδη τα πτυχία του από την Κύπρο.
Η αναγνώριση θα στηρίζεται στο επιχείρημα ότι εφόσον αναγνωρίζεται στην Ελλάδα πτυχίο πανεπιστημίου του εξωτερικού, τότε θα αναγνωρίζεται και το πτυχίο παραρτήματος του πανεπιστημίου αυτού που λειτουργεί στην Ελλάδα. Αυστηρότατοι θα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας της σχολής και της απονομής των σχετικών τίτλων.
Το νομοσχέδιο αναμένεται εκτός απροόπτου να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη του έτους. Στόχος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε σημαντικά ξένα μη κρατικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα. Ήδη, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον.
Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Στα τέλη Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη είχε αναφερθεί στο ζήτημα της αναγνώρισης τέτοιων πτυχίων.
«Είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως – εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση», είχε τονίσει, διευκρινίζοντας πάντως ότι και «η στήριξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δεδομένη προτεραιότητα της κυβέρνησης».
Στην Κύπρο, τα μη κρατικά πανεπιστήμια δημιούργησαν οικονομική δραστηριότητα που αντιστοιχεί στο 6,5% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης φοιτητικής βίζας σε αλλοδαπούς φοιτητές που θα ενδιαφέρονταν να σπουδάσουν στην Ελλάδα με πιο ευέλικτο τρόπο.
Συζητήσεις με τη Lamda Development για λειτουργία και άλλων τμημάτων
Πέραν της συμφωνίας του CVC Capital Partners με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και με τη Lamda Development με αντικείμενο την εύρεση χώρων εντός της έκτασης που διαχειρίζεται η εταιρεία.
Στόχος είναι το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας να ανοίξει και άλλα τμήματα σχολών στην Αθήνα.
Σε πρώτη φάση, επελέγη η λειτουργία ιατρικής σχολής λόγω του υψηλότερου οικονομικού ενδιαφέροντος που έχουν σπουδές τέτοιου είδους, αλλά και επειδή η CVC Capital ελέγχει μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες της Αθήνας, όπως το «Υγεία», το «Metropolitan», το «Μητέρα», το «Metropolitan General» (πρώην Iaso General) και το μαιευτήριο «Λητώ».
Σε αυτά τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα θα μπορούν να γίνονται τα μαθήματα που απαιτούν παρουσία και κλινικές.
Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας
Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1980 αλλά ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ιδιωτικό πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο του 2007 έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου. Διαθέτει επίσης παραρτήματα σε Λεμεσό και Λάρνακα.
Στα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου είναι εγγεγραμμένοι περί τους 15.000 φοιτητές που προέρχονται από 70 διαφορετικές χώρες.
Η Ιατρική Σχολή του είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη στην Κύπρο και προσφέρει δύο ιατρικά προγράμματα: Ενα 6ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Προπτυχιακών Σπουδών σχεδιασμένο για αποφοίτους Λυκείου και ένα 5ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Μεταπτυχιακών Σπουδών σχεδιασμένο για όσους κατέχουν πανεπιστημιακά πτυχία σε οποιονδήποτε τομέα. Και τα δύο σχεδιάστηκαν με βάση τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη βασική ιατρική εκπαίδευση και έχουν διαπιστευθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας και Διαπίστευσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (CYQAA), σύμφωνα με τα πρότυπα ιατρικής εκπαίδευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιατρικής Εκπαίδευσης (WFME).