“Πονοκέφαλος” η ακρίβεια στα τρόφιμα – Τα προϊόντα που ενδέχεται να ανατιμηθούν
Μεγάλες αυξήσεις της τάξης του 11,6% καταγράφονται στα τρόφιμα λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα, λαχανικά κτλ.
Συγκεκριμένα, μεταξύ Μαΐου και Απριλίου συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε: Ρύζι (5,4%), Αλεύρι και άλλα δημητριακά (8%), Χοιρινό (3,4%), Πουλερικά (1,4%), Αλλαντικά (3,1%), Ψάρια- γενικά (0,8%), Αυγά (4%), Ελαιόλαδο (4,4%), Φρούτα νωπά (7,6%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (3,4%), Πατάτες (4,3%), Παγωτά (5,3%), Σάλτσες- καρυκεύματα (5,1%), Αναψυκτικά (5,3%) και Οινοπνευματώδη ποτά (5%).
Μέσα σε έναν χρόνο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (11,1%), Κρέατα- γενικά (11,9%), Ψάρια- γενικά (5,2%), Γαλακτοκομικά και αυγά (18%), Έλαια και λίπη (15,8%), Φρούτα (2,6%), Λαχανικά (9,7%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (10,3%), Λοιπά τρόφιμα (14,2%), Καφέ- κακάο- τσάι (13,2%), Μεταλλικό νερό– αναψυκτικά – χυμούς φρούτων (12,9%) και Αλκοολούχα ποτά– -μη σερβιριζόμενα (8,3%).
Τα παραπάνω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων όχι μόνο αντιστέκονται αλλά καταγράφουν και μικρή ετήσια αύξηση πλήττοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, παρά το ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,8% στη χώρα μας το Μάιο, από 3% τον Απρίλιο και 11,3% το Μάιο του 2022.
Οι ανατιμήσεις πάντως αναμένεται να συνεχισθούν, σύμφωνα με την Ημερησία, και θα αφορούν 25 κατηγορίες προϊόντων:
- Τόνος ιδιωτικής ετικέτας έως 30%
- Σαλάτες ιδιωτικής ετικέτας έως 30%
- Βιολογικά προϊόντα έως 19% (από μια εταιρεία)
- Καθαριστικά για το σπίτι έως 16%
- Σνακ έως 15%
- Μαρμελάδες 15%
- Στοματικό διάλυμα έως 15%
- Μαλακτικό για ρούχα έως 14%
- Σαμπουάν από 2% έως 14%
- Ανθρακούχο νερό έως 12%
- Σοκολατάκια από 4% έως 11%
- Κρέατα από 4% έως 11%
- Αναψυκτικά έως 10%
- Κουάκερ 10%
- Σολομός 10%
- Ελιές 9,5%
- Μωρομάντηλα έως 9%
- Σαπούνια από 6% έως 8%
- Κονσέρβες ντολμαδάκια 7%
- Έτοιμα γεύματα ψυγείου 6,5%
- Μπαταρίες 6%
- Παγάκια 6%
- Αλουμινόχαρτο 6%
- Παστέλια 5%
- Βρεφικά και παιδικά γάλατα σε σκόνη και υγρά 3%
- Αλλαντικά 3%