Σε εξαιρετικά επίπεδα το ελαιόλαδο – Συνεχίζουν να δουλεύουν πυρετωδώς τα ελαιουργεία του νομού Ηρακλείου

Παρόλο που οι τιμές πώλησης την τελευταία εβδομάδα έχουν «πέσει» από τα 5 ευρώ πριν 20 μέρες στα 4,60 με 4,80 το κιλό, παραγωγοί και ελαιουργοί ευελπιστούν σε αύξηση άνω των 5 ευρώ μετά τις εορτές. Εξάλλου, στην Ισπανία, η οποία καθορίζει τις τιμές διεθνώς, οι τιμές πώλησης κυμαίνονται άνω των 5 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου κ. Βαγγέλη Πρωτογεράκη, παρόλο που «παρατηρείται μεμονωμένα σε συγκεκριμένες περιοχές λίγος δάκος, λόγω και της αυξημένης θερμοκρασίας, η ποιότητα είναι σε καλά επίπεδα, ενώ η ποσότητα του ελαιολάδου είναι περισσότερη από ότι υπολογίζαμε, με δεδομένο ότι η μέχρι τώρα συγκομιδή του ελαιοκάρπου βρίσκεται ακόμη περίπου στο 50%.»
Όπως επεσήμανε «η περίοδος αυτή θα κρατήσει έως και τον Φεβρουάριο. Είδαμε μια μείωση των τιμών αγοράς του ελαιολάδου από την περασμένη εβδομάδα και αποφασίσαμε να μην πωλούμε κάτω από τα 4,80 το κιλό». Πρόσθεσε δε ότι οι αγοραστές «κυρίως Ιταλοί για το χύμα ελαιόλαδο, αλλά και οι αγοραστές εγχώρια και διεθνώς για εμφιάλωση, δυσκολεύονται να αγοράσουν σε τιμές των 5 ευρώ και πάνω.
Και οι παραγωγοί δυσκολεύονται να μαζέψουν τον καρπό λόγω και των μεροκάματων των εργατών γης που κυμαίνονται από 50 ευρώ και πάνω, γι’ αυτό η περίοδος συγκομιδής και παραγωγής θα κρατήσει έως και τον Φεβρουάριο,» κατέληξε.

