Realtors Kreta
Realtors Kreta

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης με τις φλόγες (pics & vids)

Εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους οι πυροσβέστες στον Άγιο Βασίλειο του Ρεθύμνου στην Κρήτη, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με το πρώτο φως της ημέρας, πέντε εναέρια μέσα πυρόσβεσης ενίσχυσαν τους περισσότερους από 100 πυροσβέστες που δίνουν από το βράδυ της Παρασκευής σκληρή μάχη για να τιθασεύσουν την καταστροφική πυρκαγιά σε περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η «μάχη» με τις φλόγες στο Δήμο Αγίου Βασιλείου – Επιχειρούν πέντε ελικόπτερα (vids)

Οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα νικήσουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς, όμως οι καταστροφές είναι ήδη τεράστιες καθώς εκτός από εκτάσεις με χορτολιβαδική βλάστηση, αποτεφρώθηκαν καλλιέργειες και πολλά μελίσσια και αιγοπρόβατα.

Η νύχτα ήταν δύσκολη, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική με το πρώτο φως του ήλιου στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν και ελικόπτερα

Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, Ώρα Ελλάδος,ο Γεώργιος Τσικαλάς, περιφερειακός διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη, η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής η φωτιά είναι σε εξέλιξη σε ένα μεγάλο τόξο χωρίς όμως να είναι κοντά σε οικιστικό κομμάτι ενώ στη μάχη της κατάσβεσης θα μπουν σήμερα και 4 ελικόπτερα.

Αργά χθες βράδυ, εκκενώθηκαν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες.

Οι επίγειες δυνάμεις, έδωσαν ολονύκτιο αγώνα, με αντίπαλο τους, πέρα από τις φλόγες, και τις ριπές ανέμου. Η φωτιά έχει περάσει στην επαρχιακή οδό, που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων.

Χθες είχε δοθεί εντολή για εκκένωση οικισμών, ενώ λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπισε ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Στον δήμαρχο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης με τις φλόγες (pics & vids)

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις, με τη δύση του ηλίου, και τώρα μόνο οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα με αντίπαλο τους πέρα από τις φλόγες να έχουν και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ την ώρα σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία. Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης με τις φλόγες (pics & vids)

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, ερυθρός σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατό την προέλαση της φωτιάς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα δίνοντας ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Στις 7.30 το απόγευμα, εξαιτίας των ισχυρών νότιων ανέμων, οι φλόγες πέρασαν τον επαρχιακό δρόμο Αγίας Γαλήνης – Ρεθύμνου και κατευθύνονται προς το μεγάλο χωριό Μέλαμπες, με αποτέλεσμα να εκδοθεί διαταγή για την εκκένωσή του.  Μάλιστα, μηχανήματα επιχειρούν προσπαθώντας να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να εμποδίσουν τη φωτιά να φτάσει το χωριό.

Αυτή την ώρα εκκενώνονται τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και 'Αγιος Γιώργης με εντολή που δόθηκε από το δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις, με τη δύση του ηλίου, και τώρα μόνο οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα με αντίπαλο τους πέρα από τις φλόγες να έχουν και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ την ώρα σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης με τις φλόγες (pics & vids)
πηγή φωτογραφίας: Ρεθυμνιώτικα Νέα

 

Άμεση ανταπόκριση από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερείαρχης Νίκος Συριγωνάκης, ζήτησε να διατεθούν λεωφορεία ώστε να βοηθήσουν σε πιθανή εκκένωση της Αγίας Γαλήνης λόγω της μεγάλης φωτιάς που υπάρχει στην περιοχή.

Σε χρόνο ρεκόρ, το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου συγκέντρωσε τα λεωφορεία που ζητήθηκαν και ήδη βρίσκονται καθοδόν προς την περιοχή για να βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος οι κάτοικοι και να απομακρυνθούν από τη πύρινη λαίλαπα.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης με τις φλόγες (pics & vids)

Απομακρύνεται από την Αγία Γαλήνη η φωτιά

Σε επικοινωνία που είχε το iraklionews με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αγίας Γαλήνης Μανώλη Φουντιδάκη, η Αγία Γαλήνη δεν απειλείται, καθώς έχουν αλλάξει κατεύθυνση οι φλόγες λόγω αλλαγής του ανέμου και κινείται προς Άγιο Παύλο. Η φωτιά δεν είναι σε ύφεση, αλλά μετακινείται δυτικά, με την μάχη με τις φλόγες να συνεχίζεται… Η ένταση των ανέμων κυμαίνεται στα 6 με 7 μποφόρ.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης με τις φλόγες (pics & vids)

Στο «σκοτάδι» Ζακτούρια, Μέλαμπες, Ορνέ και Κρύα Βρύση

Χωρίς ηλεκτροδότηση βρίσκεται αυτή την ώρα τα χωριά Ζακτούρια και Μέλαμπες, με τη κατάσταση να χειροτερεύει, ενώ στη περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι, ύψους 7 μποφόρ, που δυσχεραίνει το έργο των Πυροσβεστών. Στο σημείο βρίσκεται μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, ωστόσο η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Παράλληλα, Ορνέ και Κρύα Βρύση βρίσκονται στο σκοτάδι.

Οι καταστροφές, μέχρι τώρα, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να έχουν μείνει στο σκοτάδι.

Κλειστός ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί από Τυμπάκι προς Αγία Γαλήνη και Ρέθυμνο

Στο σημείο " Μάντρες", εκεί που τερματίζει ο δρόμος από Τυμπάκι προς Αγία Γαλήνη και Ρέθυμνο υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας. Για Αγία Γαλήνη δεν υπάρχει άλλος δρόμος οπότε είναι αποκλεισμένη για τους εισερχόμενους σε αυτή. Δείτε βίντεο από το σημείο.

 

Αρνούνται να εγκαταλείψουν το Μέλαμπες οι κάτοικοι

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί λίγο πριν το χωριό Μέλαμπες, όπως είπε ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Μανώλης Παραβολιδάκης ενώ αρκετοί κάτοικοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους όταν δόθηκαε εντολή για εκκένωση και παρά τις εκκλήσεις των Δημάρχων και των αρμόδιων Αρχών , μένουν εκεί και με ότι μέσα διαθέτουν προσπαθούν να σώσουν σπίτια και επιχειρήσεις από τις φλόγες.

 

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης με τις φλόγες (pics & vids)

Σημειώνεται αργά το απόγευμα της Παρασκευής εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση των Μελάμπτων προς την Νέα Κρύα Βρύση.

Στην πυρκαγιά στην Κρύα Βρύση και Ορνέ επιχειρούν 58 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 3 ελικόπτερα. Συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Λόγω της πυρκαγιάς έχει κλείσει ο δρόμος Αγία Γαλήνη – Σπήλι.

 

Πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη, μαζί με εθελοντές και με τη συνδρομή των ΟΤΑ που διαθέτουν οχήματα, υδροφόρες και μηχανήματα, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.

Στην περιοχή μάλιστα έχει οργανωθεί Συντονιστικό Κέντρο για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κρίσης, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή πυροσβεστικών δυνάμεων και εναέριων μέσων και από άλλες περιοχές της χώρας.

Η φωτιά, η οποία καίει σε χορτολιβαδικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μεταξύ Κρύας Βρύσης και Ορνέ ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά, δεν έχει οριοθετηθεί.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Εκκενώνονται εξοχικά στην Αγία Γαλήνη

Εντολή για να εκκενωθούν εξοχικά που βρίσκονται στο βουνό πάνω από την Αγία Γαλήνη δόθηκε πριν λίγο από τις αρχές, υπό τον φόβο της πυρκαγιάς…

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη»

Μισθωμένα λεωφορεία από την Περιφέρεια έχουν διατεθεί για να μεταφέρουν όποιον το επιθυμεί στο κτήριο του δημαρχείου στο Σπήλι ώστε να παραμείνει εκεί τη νύχτα, που αναμένεται εφιαλτική.

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή που βρέθηκε στην περιοχή με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη.

Η φωτιά στον Κόρακα, στο Ροδάκινο έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με πληροφορίες του goodnet.gr…

Η φωτιά μάλιστα είναι ορατή στο Τυμπάκι και στο Κόκκινο Πύργο!

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης με τις φλόγες (pics & vids)

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης με τις φλόγες (pics & vids)

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης με τις φλόγες (pics & vids)

Και στα δύο πύρινα μέτωπα καταβάλλονταν το μεσημέρι προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών και από αέρος, καθώς ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μάχη επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης με τις φλόγες (pics & vids)

Την περιοχή του Κόρακα στο Ροδάκινο επισκέφθηκε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης επισημαίνονται τα εξής:

"Στην μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Μαζί με τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ρεθύμνου Νίκο Μανουσάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όπου εξελίσσεται μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης".

Αρναουτάκης πυρκαγιές

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν υδροφόρες και εθελοντές του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Νωρίτερα, για προληπτικούς λόγους, απομακρύνθηκαν 13 ηλικιωμένοι από τον οικισμό Ορνέ.

 

Συγκλονιστικό βίντεο από Μέλαμπες

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις