Realtors Kreta
Realtors Kreta

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Τεράστιες οι καταστροφές – 15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – Σε ύφεση όλα τα μέτωπα της φωτιάς (pics & vids)

Σε ύφεση είναι πλέον όλα τα πύρινα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς στο νότιο Ρέθυμνο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι όμως σε πλήρη επιφυλακή, καθώς οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Υπάρχει ακόμη ένα μικρό μέτωπο πάνω από τις Μέλαμπες, αλλά δεν ανησυχεί ιδιαίτερα την Πυροσβεστική.

Εξάλλου οι ισχυροί άνεμοι προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις από το πρωί σε Σαχτούρια, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Αγ. Γεώργιο, μην αφήνοντας σε ησυχία τους πυροσβέστες, που ενισχύθηκαν το απόγευμα με 30 συναδέλφους τους από τη Θεσσαλονίκη που έφτασαν αεροπορικώς στο νησί.

Η φωτιά ξέσπασε χτες Παρασκευή 15 Ιουλίου στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου, νότια του Ρεθύμνου και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Στην περιοχή ανάμεσα στα Σαχτούρια και στα Ακούμια στον Δήμο Αγ. Βασιλείου επικεντρώνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ η δυναμική επαναφορά της εναέριας κατάσβεσης, συνέβαλε καθοριστικά στον περιορισμό του πύρινου μετώπου.

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μικρότερες, διάσπαρτες αναζωπυρώσεις, ενώ παράλληλα επιτηρούν τις πληγείσες περιοχές. Ελπίδα όλων είναι να τεθεί υπό έλεγχο και το τελευταίο μέτωπο, αλλά και να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος:

"Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο επιχειρούν 157 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 35 οχήματα και 3 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Περιφέρειας Κρήτης".

15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη!

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο.

Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα).

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Τεράστιες οι καταστροφές – 15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη - Σε ύφεση όλα τα μέτωπα της φωτιάς (pics & vids)

Μεγάλη καταστροφή

Στο μεταξύ τεράστια είναι η καταστροφή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, χιλιάδες στρέμματα με ελιές και αμπέλια έχουν καεί, καθώς και εκατοντάδες κυψέλες με μέλισσες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις από στελέχη και υπαλλήλους του ΕΛΓΑ. Παράλληλα τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους ξύλινους στύλους και να δώσουν ξανά ρεύμα στα χωριά.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, υπάρχει πρόβλημα με τα τα 4 καναντέρ που επιχειρούσαν νωρίτερα, λόγω δυσκολίας στον ανεφοδιασμό τους.

Το δεύτερο ERICKSON που επιχειρεί, χρειάζεται να μεταβαίνει στο Τυμπάκι, προκειμένου να ανεφοδιάσει με το αναγκαίο επιβραδυντικό υλικό.

Η αντιμετώπιση όλων των αναζωπυρώσεων από την Κρύα Βρύση μέχρι και πιο νότια στο Ροδάκινο γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας των θυελλωδών ριπών αέρα.

Συγκινητική είναι η συνεισφορά των κατοίκων της περιοχής, που σπεύδουν με ίδια μέσα να σβήσουν εστίες φωτιάς σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Στην περιοχή επιχειρούν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες, ενώ οι εθελοντές και κάτοικοι βοηθούν με ότι διαθέτουν στο έργο της κατάσβεσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταταράκης έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές με κόστος στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου ενώ διατηρεί ισχυρές υποψίες ότι όλα όσα συνέβησαν από χθες το μεσημέρι αφορούν σε εμπρησμό. Ο ίδιος αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα όταν βρέθηκε μερικώς εγκλωβισμένος στο χωριό Μέλαμπες με αποτέλεσμα να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση.

"Είμαι καλά στην υγεία μου αυτή την ώρα όμως ανησυχώ για το θέμα των αναζωπυρώσεων οι οποίες ενισχύονται συνεχώς και σε πολλά μέτωπα λόγω των μποφόρ που επικρατούν στην περιοχή".

Πέρα τον πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο ERICSON ενώ αναμένεται να φτάσει ένα ακόμα από την Τρίπολη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

Νωρίτερα η πυρκαγιά παρουσίασε μια ύφεση, ενώ δεν υπήρχε κάποιο μεγάλο ενεργό μέτωπο, ωστόσο η φωτιά δυστυχώς αναζωπυρώθηκε. Σημειώνεται, ότι η φωτιά που ξεκίνησε χθες νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, που μίλησε στην ΕΡΤ η φωτιά είναι σε ύφεση καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν μεγάλα ενεργά μέτωπα. «Υπάρχει ένα μικρό ενεργό μέτωπο στην περιοχή των Σακτουρίων και βέβαια πάρα πολλές μικροεστίες ακόμα» σημείωσε η κ. Λιονή που πρόσθεσε ότι από χθες το πρωί μέχρι και τώρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση.

Η Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τον Ερυθρό Σταυρό που βοήθησε τους κατοίκους των Μελάμπων καθώς, όπως είπε, μέλη του μπήκαν στο χωριό που περικυκλώθηκε από τη φωτιά και δεν μπορούσε να γίνει εκκένωση και βοήθησαν τους ανθρώπους που υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα. Η ίδια μίλησε και για τεράστιες υλικές καταστροφές σε ελαιόδεντρα, ζώα και μελίσσια.

Ακόμα είπε ότι οι κάτοικοι της Κρύας Βρύσης μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους καθώς είναι ασφαλές το χωριό, εκτός κινδύνου είναι και η Αγία Γαλήνη ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι των Μελάμπων είναι μέσα στο χωριό καθώς αυτό προστατεύθηκε από ένα τείχος πυροσβεστικών οχημάτων. Οι κάτοικοι των Σακτουρίων δεν έχουν επιστρέψει ακόμα.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αφού λόγω των ανέμων προκαλούνται αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις. Αυτή την ώρα επιχειρούν και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Με το πρώτο φως της ημέρας, πέντε εναέρια μέσα πυρόσβεσης ενίσχυσαν τους περισσότερους από 100 πυροσβέστες που δίνουν από το βράδυ της Παρασκευής σκληρή μάχη για να τιθασεύσουν την καταστροφική πυρκαγιά σε περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Επί τόπου επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα. Το έργο τους από αέρος συνδράμουν και ελικόπτερα.

Παράλληλα, η φωτιά που ξέσπασε χθες στο Ροδάκινο του Δήμου Αγίου Βασιλείου έχει οριοθετηθεί, ωστόσο παραμένουν στο σημείο 7 οχήματα με 22 πυροσβέστες, για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης

Οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα νικήσουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς, όμως οι καταστροφές είναι ήδη τεράστιες καθώς εκτός από εκτάσεις με χορτολιβαδική βλάστηση, αποτεφρώθηκαν καλλιέργειες και πολλά μελίσσια και αιγοπρόβατα.

Η νύχτα ήταν δύσκολη, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική με το πρώτο φως του ήλιου στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν και ελικόπτερα

Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, Ώρα Ελλάδος,ο Γεώργιος Τσικαλάς, περιφερειακός διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη, η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά η αντιπεριφερειάρχης

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή στο Ρέθυμνοπου επλήγει από τις πυρκαγιές , ζητάει η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ενώ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γ. Ταταράκης, αιτείται την άμεση αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου με δύο νέους σταθμούς.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης: «…να υπάρξει χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, πλήρης ενίσχυση και βοήθεια στους πληγέντες αγρότες, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους, ενώ παράλληλα οφείλουμε να σταθούμε όλοι δίπλα στο δήμο Αγίου Βασιλείου για να ενισχυθούν οι υποδομές και η περιοχή να βρει και πάλι τους κανονικούς της ρυθμούς, όσο αυτό είναι δυνατό. Η καταστροφές είναι μεγάλες κι έρχονται σε μία τουριστική περίοδο που η εικόνα τόσων χιλιάδων καμένων στρεμμάτων να είναι μία τρικλοποδιά στις προσπάθειες μας για προσέλκυση τουριστών».

Μιλώντας για τους πληγέντες που η κύρια απασχόληση τους είναι ο πρωτογενής τομέας, η κα Λιονή τόνισε πως: «Από πλευράς της περιφέρειας θα κινηθούν άμεσα όλες εκείνες η αποφάσεις και ενέργειες που θα εμψυχώσουν τους ανθρώπους του μόχθου. Δε θα αφήσουμε να περάσει ούτε μία μέρα από την πύρινη καταστροφή».

Μεγάλες οι μάχες χθες το βράδυ

 

Αργά χθες βράδυ, εκκενώθηκαν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες.

Οι επίγειες δυνάμεις, έδωσαν ολονύκτιο αγώνα, με αντίπαλο τους, πέρα από τις φλόγες, και τις ριπές ανέμου. Η φωτιά έχει περάσει στην επαρχιακή οδό, που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων.

Χθες είχε δοθεί εντολή για εκκένωση οικισμών, ενώ λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπισε ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Στον δήμαρχο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών και παραλιών Στακτούρια, Άγιος Παύλος, Τριόπετρα, Λίγκρες, Ορνέ, Μέλαμπες, Κρύα Βρύση, Άγιος Γεώργιος, ενώ δύο πύρινα μέτωπα κατευθύνονται προς Αγία Γαλήνη και Κρύα Βρύση. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν κινδυνεύουν μέχρι στιγμής οικισμοί.

Στη μάχη για την κατάσβεση τις φωτιάς και οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Στο Ρέθυμνο οι εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δίνουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, οι οποίες κατακαίνε χορτολιβαδικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ελαιώνες, μελίσσια και ότι άλλο βρουν στο καταστροφικό πέρασμά τους.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στα Στακτούρια

Συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τον αγώνας τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Στακτούρια, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, παρά τους υψηλούς ανέμους, να θέτουν υπό έλεγχο τη φωτιά στη περιοχή, ενώ έχει αποκατασταθεί και η ηλεκτροδότηση, καθώς σχεδόν όλη τη νύχτα ήταν βυθισμένα στο σκοτάδι.

Έκλεισε και πάλι ο δρόμος Αγία Γαλήνη – Σπήλι

Κι ενώ το πρωί η φωτιά είχε φαινόταν να είναι υπό έλεγχο , τα ενεργά μέτωπα που υπήρχαν αβαζωπυρωθηκαν και η αστυνομία έκλεισε προληπτικά και πάλι το δρόμο Αγία Γαλήνη- Σπήλι. Όσο για τις Μέλαμπες οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν και δίνουν μάχη για να μη καεί κάποιο σπίτι καθώς οι φωτιές έφτασαν στις αυλές…

Δορυφορικός εντοπισμός εστιών δασικής πυρκαγιάς στο Νότιο Ρέθυμνο

Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου 16/7 δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών μέσων, καθώς σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι θερμικές ανωμαλίες στο έδαφος όπως καταγράφηκαν από δορυφόρους το βράδυ της Παρασκευής 15/7 και το Σάββατο 16/7.

Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενεργά μέτωπα το απόγευμα του Σαββάτου έχουν περιοριστεί σημαντικά σε έκταση, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων όμως να παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών ανέμων.

Εκτίμηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Τεράστιες οι καταστροφές – 15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη - Σε ύφεση όλα τα μέτωπα της φωτιάς (pics & vids)

Αντώνης Τσουρδαλάκης: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω ταπεινά συγνώμη»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Βασιλείου Αντώνης Τσουρδαλάκης συγκλονίζει με ανάρτηση του, ζητώντας συγγνώμη, που παρά τις προσπάθειες του, να ανταποκριθεί σε όλες τις εκκλήσεις για βοήθεια και υποστήριξη.

"Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω ταπεινά συγνώμη από τους συντοπίτες και συγχωριανούς μου, που τις τραγικές αυτές ώρες δεν κατάφερα όσο θα ήθελα, παρά το ότι προσπάθησα όσο μπορούσα , να ανταποκριθώ σε όλες τις εκκλήσεις για βοήθεια και υποστήριξη, τις ώρες που απειλούνταν ζωές και περιουσίες από την πύρινη λαίλαπα. Ας είναι οι στιγμές αυτές που βιώσαμε, αφορμή για τις αναγκαίες συλλογικές αποφάσεις και θεσμικές παρεμβάσεις για αποφυγή όμοιων καταστάσεων στο μέλλον!"

Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους στο Μέλαμπες

Την επόμενη μέρα της καταστροφής, την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι κάτοικοι στις Μέλαμπες. Αποδίδουν ευθύνες στην Πυροσβεστική για την εγκατάλειψη -όπως υποστηρίζουν- “του αρχικού μετώπου στον Ορνέ, προκειμένου να μεταβούν οι δυνάμεις στο δεύτερο μέτωπο που ξέσπασε νωρίς χθες το απόγευμα στο Ροδάκινο, με αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις που επεκτάθηκαν προς Μέλαμπες – Αγία Γαλήνη, προκαλώντας σνυπολόγιστες καταστροφές”.

Επίσης, καταγγέλλουν οτι δόθηκε εντολή για εκκένωση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανοικτός δρόμος για να φύγουν, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι εάν δεν παρέμεναν όλη τη νύχτα να παλεύουν με ίδια μέσα τη φωτιά, το χωριό τους θα είχε καεί ολοσχερώς.

Καλυτερεύει σε κάποια σημεία η κατάσταση

Δυνάμεις της αστυνομίας και πυροσβεστικής παραμένουν πάντα εκεί σε επιφυλακή, ενώ ελικόπτερα περιπολούν και κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού. Οι ζημιές με μια πρώτη εκτίμηση είναι μεγάλες κυρίως σε ελαιόδενδρα.

Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή εικόνα μετά το πέρασμα της φωτιάς, όπως δημοσιεύτηκαν στην ομάδα του facebook "Δια-SOS-τε τη Μεσαρά"

Παρών στο μέτωπο της φωτιάς και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός

Το παρών στο πύρινο μέτωπο που καίει νότια του Ρεθύμνου, έδωσε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Ξανθός.

«Στις Μέλαμπες, που αυτή την ώρα αναζωπυρώνεται η φωτιά, μαζί με το Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη. Αγωνία για τον έλεγχο της καταστροφικής πυρκαγιάς, σεβασμός για την προσπάθεια των πυροσβεστών, καθολική απαίτηση για άμεση «επούλωση των πληγών» και τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στις περιουσίες τους.

Και πάνω απ´ όλα συνεχή ετοιμότητα, αναδιοργάνωση και σοβαρή ενίσχυση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Γιατί η κλιματική κρίση μας «δείχνει τα δόντια» της.»

Οργή από την γνωστή οινοποιό Ηλιάνα Μαλίχιν

Απογοήτευση, θυμό και οργή αποπνέει η ανάρτηση της οινολόγου Ηλιάνας Μαλίχιν, η οποία πριν από λίγα χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρογονική γη, στα νότια του Ρεθύμνου για να ασχοληθεί μαζί με τους κατοίκους των Μελάμπων με την καλλιέργεια και παραγωγή ποιοτικού κρασιού από τις τοπικές ποικιλίες.

Η μεγάλη φωτιά που έπληξε την περιοχή προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στους αμπελώνες και την έντονη αντίδραση της οινοποιού η οποία σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγραψε:

«ΜΑΣ ΚΑΨΑΤΕ ΕΛΕΕΙΝΟΙ!!!

Δυο εστίες που ήταν πλήρως ελεγχόμενες από τις 11 το πρωί έφτασαν να κάψουν 3 χωρια.

Χθες φοβήθηκα ότι θα χάσουμε τη ζωή μας προσπαθώντας να σώσουμε ότι. Η μόνη σας οδηγία ήταν η εκκένωση, χωρίς προορισμό φυσικά, στο άγνωστο…πάνω στις φωτιές. Οι μάνες έχαναν τα παιδιά. Τραγικά συμβάντα που αν δεν ζήσεις δεν μπορείς να τα πιστέψεις.

Κανένα σχεδιο, καμία προστασία, στο έλεος του θεού και της τύχης μας. Οι εθελοντές έτρεχαν και βουτούσαν στις φλόγες, οι πυροσβέστες δεν είχαν λάβει κάποια εντολη, είπαν.

Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας που ειστε;;; Ούτε οι κρουνοί σας δεν έκαναν στις βανες πλήρωσης, που υποτίθεται είχατε ελέγξει εν όψη αντιπυρικής περιόδου.

Vaggelis Kapetanakis που είναι το σχεδιο σου;;;

Νομαρχία Ρεθύμνου ;;;

Κάψατε για πολλοστή φορά τις Μέλαμπες. Το βίος των ανθρώπων. Ποιος θα τους τα δωσει πίσω;;; Πόσα «Μάτι» θελετε για να υπάρχει πρόληψη ποια;;»

Συγκλονίζει η ανάρτηση του Μαντιναδολόγου Γιάννη Θεοδωράκη

Συγκλονίζει η ανάρτηση του Ηρακλειώτη Μαντιναδολόγου από το Τυμπάκι Γιάννη Θεοδωράκη στα social media και συγκεκριμενα στο facebook για τις φωτιές που καίνε το Ρέθυμνο

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Τεράστιες οι καταστροφές – 15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη - Σε ύφεση όλα τα μέτωπα της φωτιάς (pics & vids)

Αναλυτικά έγραψε…

"Λυπάμαι…

Λυπάμαι για τους τους ανθρώπους που μόχθησαν που πάλεψαν που αρρώστησαν που ίδρωσαν που χρεώθηκαν που δημιούργησαν περιουσίες και τις είδαν σε μια νύχτα στάχτη…

– Λυπάμαι που αυτός ο τόπος που αγάπησα και μεγάλωσα δεν αγαπήθηκε ποτέ από κανέναν του κράτους Δικαίου..

– Λυπάμαι που την νότια Κρήτη την θέλουν αποκομμένη από όλη την υπόλοιπη Κρήτη, αποκομμένη από δρόμους, αποκομμένη από νοσοκομεία ,αποκομμένη από δυνάμεις πυρόσβεσης και αστυνομίας.

– Λυπάμαι που κάθε τέσσερα χρόνια αυτή η περιοχή πρέπει να γίνεται στάχτη για να φυτρώσουν βίλες, για να γίνεται χειμαδιό για τα πρόβατα και άνθρωποι να καταστρέφονται.

– Λυπάμαι που ο τόπος μου ένας τόπος γεμάτος ομορφιές φιλοξενία αγάπη ιστορία ο τόπος μου που έβγαλε οπλαρχηγούς και αντάρτες στο πόλεμο κότεψε, που έγινε ακόλουθος του κάθε άχρηστου της βουλής και υπηρετεί ατομικά συμφέροντα.

– Λυπάμαι που κανένα μέσο ενημέρωσης στην Κρήτη δεν ασχολήθηκε με αυτήν την καταστροφή για να μην χαλάσει η εικόνα του Κυριάκου και της κυβέρνησης.

– Τέλος μας λυπάμαι εδώ στο νότο, μόνοι ήμασταν μόνοι παρά μείναμε…

Καλό κουράγιο και ο θεός να δώσει σε όσους καταστράφηκαν.."

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις