Ερντογάν: Οι νέοι ψηφοφόροι του γυρίζουν την πλάτη

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Μια νέα δημοσκόπηση αποτυπώνει ότι οι νέοι ψηφοφόροι, σε ποσοστό που ξεπερνά το 57%, δεν θα ψήφιζαν ποτέ τον Ερντογάν.

Περίπου το 57,5% των ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά στην Τουρκία δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ποτέ τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εάν είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2023, σύμφωνα με μελέτη της Yöneylem Research.

Αντίθετα, μόνο το 19,3% των νέων ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 22 ετών δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν τον νυν πρόεδρο, αναφέρει η εφημερίδα Cumhuriyet που επικαλείται τη μελέτη της Yöneylem.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έρχεται στο προσκήνιο την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος από τη μία επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση στα ελληνοτουρκικά με απανωτές δηλώσεις για την Ελλάδα, ενώ συνεχίζει τα «παζάρια» με το ΝΑΤΟ για την απόσυρση του βέτο έτσι ώστε να ενταχθούν στη Συμμαχία Σουηδία και Φινλανδία.

Διαβάστε επίσης: Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών θα θέσει στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν
Θα έχανε από κάθε διεκδικητή
Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, όταν οι νέοι πολίτες ρωτήθηκαν για την προτίμησή τους μεταξύ του Ερντογάν και ενός ανώνυμου «υποψηφίου της αντιπολίτευσης», το 51,9% απάντησε ότι θα ψήφιζε τον διεκδικητή.

Η νεολαία της χώρας δείχνει επίσης προτίμηση προς την αντιπολίτευση, διαπίστωσε η μελέτη, με το 36,9% να δηλώνει ότι θα ψηφίσει το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ενώ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν παρέμεινε στο χαμηλό ποσοστό του 21,2%.

Η νεολαία αναμένει επίσης ότι οι ισορροπίες στο κοινοβούλιο θα αλλάξουν, με το 43,2% να δηλώνει ότι προβλέπει νίκη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, ενώ η πίστη στη νίκη της κυβερνητικής συμμαχίας παρέμεινε στο 33,4%.

Η εκλογική συμπεριφορά αυτής της δημογραφικής ομάδας καθορίζεται από την οικονομία κατά 42,5% και την «κοσμοθεωρία» κατά 27,5%.

Περισσότερο από το 54% προτιμά επίσης το προηγούμενο κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας, σε σύγκριση με την επιλογή του 24,8% του σημερινού εκτελεστικού προεδρικού συστήματος που εισήχθη μέσω δημοψηφίσματος το 2017.

Πηγή: in.gr

Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις