Realtors Kreta
Realtors Kreta

Μαμουλάκης: "Υπάρχει σχεδιασμός για τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα στα Προγράμματα Εξοικονομώ;"

Τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα και το θολό τοπίο που επικρατεί στο ζήτημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων του προγράμματος «Εξοικονομώ» αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στις 2/6 προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλου και 40 ακόμη Βουλευτών.

«Ένα μελετημένο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ», θα μπορούσε να συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση στον οικιακό κτηριακό τομέα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «O σχεδιασμός του προγράμματος αλλά και η ταχύτητα υλοποίησης του είναι κρίσιμα και θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ειδικές συνθήκες και τις επιταγές των καιρών, όπως είναι η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ανάγκες ψηφιοποίησης. Ωστόσο, και παρά την κρισιμότητα του προγράμματος αυτού, το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη καθυστερεί συστηματικά στην υλοποίησή του. Ο Υπουργός οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το ενεργειακό αύριο της χώρας μας, αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των συμπολιτών μας.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, με δεδομένο ότι προβλέπεται η υποχρεωτική τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα σε οικοδομικές άδειες που υποβάλλονται από την 1/1/23, αλλά και σε συνδυασμό με τη σημασία διενέργειας αποτίμησης, προκειμένου να επιτευχθεί ένας επιτυχημένος και δίκαιος μελλοντικός σχεδιασμός αυτών των προγραμμάτων, ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει απαντήσεις από τον Υπουργό σχετικά με:

1. Πότε σχεδιάζεται η προκήρυξη νέου προγράμματος εξοικονομώ.

2. Αν θα περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος καθώς και η συμπληρωματική παρέμβαση της εγκατάστασης συστήματος αποθήκευσης ενέργειας.

3. Από τα 450 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τι ποσό θα αφορά τα αυτόνομα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα.

4. Με ποια κριτήρια σχεδιάζεται να γίνει η κατανομή των πόρων στους υποψήφιους δικαιούχους.

5. Ποια μέτρα θα ληφθούν έτσι ώστε να εξισορροπηθεί το αυξημένο κόστος που επιφέρει για τους ιδιοκτήτες η υποχρεωτικότητα τοποθέτησης συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα σε οικοδομικές άδειες που υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2023.

6. Πως θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία του «Εξοικονομώ 2021» με στόχο την καλύτερη και δικαιότερη κατανομή των πόρων σε μελλοντικό πρόγραμμα του εξοικονομώ.

7. Εάν η κατανομή των πόρων θα γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις