Realtors Kreta
Realtors Kreta

«Είναι δυνατόν ως μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής να ενημερώνομαι από τον κ. Σολτς για την άμυνα της χώρας μου;»

Την άμεση ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και από τον Υπουργό Εξωτερικών και από τον Υπουργό Άμυνας ζήτησε σήμερα σε παρέμβαση του στην Επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης.

Ο βουλευτής κατέκρινε την Κυβέρνηση για την απουσία ενημέρωσης της Επιτροπής για τα σοβαρά θέματα και τις εξελίξεις που αφορούν την αμυντική και εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και για την εξέλιξη να ενημερώνονται τα μέλη της Επιτροπής «δια στόματος» του Γερμανού Καγκελάριου.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Επιτροπής, ο Νίκος Ηγουμενίδης κατέκρινε την απουσία ενημέρωσης των μελών με αποκορύφωμα την ενημέρωση για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την άμυνα της χώρας μέσω «τρίτων»:

«Πρώτον, εγώ κύριε Πρόεδρε μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, έμαθα για την πρώτη αποστολή όπλων στην Ουκρανία από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεύτερον, συμφώνησε προσφάτως η κυβέρνησή μας με τη γερμανική για ενίσχυση της άμυνας μας. Εγώ μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έμαθα για αυτήν την απόφαση από τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς. Και ρωτώ είναι φυσικό αυτό; Είναι φυσιολογικό, είναι σωστή η διαδικασία;», ρώτησε με νόημα ο βουλευτής.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής υπογράμμισε από την αρχή της παρέμβασης του ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εδώ και μέρες ζητήσει την ενημέρωση μιας διαδικασίας συζήτησης και ενημέρωσης και από τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον Υπουργό των Εξωτερικών για θέματα που αφορούν τις κατευθύνσεις και τους προσανατολισμούς της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα.

«Δεν άκουσα απάντηση και θα ήθελα και από το Προεδρείο της Βουλής, αν πρόκειται να οργανωθεί μια τέτοια συζήτηση. Και ομολογώ ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι θέμα χρόνου, είναι θέμα προσανατολισμού», σημείωσε ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής.

Παράλληλα, ο Νίκος Ηγουμενίδης άσκησε σκληρή κριτική και στον Υπουργό Άμυνας ο οποίος στην ομιλία του δήλωσε αιφνιδιασμό για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Όσο κι αν παραξενεύει τον Υπουργό Άμυνας, που ξεκίνησε την ομιλία του «Δεν περιμέναμε να γίνει αυτό που έγινε στην Ουκρανία», αυτό το πράγμα δεν έγινε πρώτη φορά στην Ευρώπη ούτε παραπέμπω στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό το πράγμα έγινε πριν από 50 χρόνια στην Κύπρο και πραγματικά είναι ένα ερώτημα: Όλοι αυτοί οι σύμμαχοί μας οι ισχυροί τι λένε για την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία; Τι θέση παίρνουν; Θα σταματήσει αυτή η ανωμαλία ή όχι;».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης άσκησε επίσης κριτική και στον ρόλο που άφησε με τη στάση της η Κυβέρνηση στην Τουρκία: «Σε ό,τι μας αφορά αφήσαμε τελικά ρόλο στην περιοχή να παίξει η Τουρκία. Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Κατά τη γνώμη μου από αυτή την άποψη αυτό το κομμάτι ήταν αποτυχία της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής». Ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να είναι πρωτεργάτης σε πρωτοβουλίες ειρήνης: «Η Ελλάδα δύναμη ειρήνης, δύναμη ομαλότητας, δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, δύναμη υπερασπιστής του διεθνούς δικαίου. Έτσι έπρεπε να κινηθούμε. Έτσι κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι η πολιτική μας κατεύθυνση και ο πολιτικός μας προσανατολισμός».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις