Realtors Kreta
Realtors Kreta

Ν. Αντωνακάκης: Να δοθεί άμεσα παράταση των προθεσμιών για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης και αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Κρητη

Το κτηματολόγιο, όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε, είναι η γενική καταγραφή της κτηματικής περιουσίας. Περιλαμβάνει τη γεωμετρική περιγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε γεωτεμαχίου.

Στην Ελλάδα το Εθνικό Κτηματολόγιο συντάσσεται από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε και σκοπεύει να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα μεταγραφών και τα Υποθηκοφυλακεία.
Μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο εκατ. στρέμματα, έχουν καταγραφεί εκατ. δικαιώματα και λειτουργούν δε γύρω στα 100 Κτηματολογικά Γραφεία ανά την επικράτεια.

Ένα μεγαλεπήβολο έργο, απαραίτητο όσο και δύσκολο.

Η Κρήτη και ο νομός Ηρακλείου αντιμετωπίζει τα εξής ιδιαίτερα νομικά και χωρικά προβλήματα σχετικά με την διαδικασία κτηματογράφησης.

Αφενός στην ενδοχώρα του νομού τα περισσότερα ακίνητα/αγροτεμάχια έχουν αποκτηθεί χωρίς τίτλους κτήσης από άτυπες παραχωρήσεις/δωρεές και αφετέρου μεγάλα κομμάτια των εκτάσεων αυτών εμφανίζονται ως δασικά.

Παράλληλα στις τουριστικές περιοχές του νησιού παρατηρούμε ότι οι μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις έχουν χτιστεί πάνω σε γεωτεμάχια που αγοράστηκαν τμηματικά και συνενώθηκαν μόνο πολεοδομικά ή/και άτυπα.

Ως αποτέλεσμα των ως άνω πραγματικών και νομικών καταστάσεων η κτηματογράφηση στο νομό μας αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα με επαγγελματίες του χώρου (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς) και πολίτες/ιδιοκτήτες ακινήτων να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Στα ως άνω έρχεται να προστεθεί και το τεράστιο θέμα των δασικών χαρτών. Ο δασικός χάρτης είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο με το οποίο απεικονίζονται οι διαχρονικές αλλαγές των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων μιας περιοχής, και τελικά οριστικοποιείται σε ποια τμήματα γης ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Η ολοκλήρωση ενός δασικού χάρτη χωρίζεται σε δύο μεγάλα Στάδια:

Το πρώτο Στάδιο είναι η σύνταξη του (ή, η "κατάρτιση" του, όπως αλλιώς την ονομάζουμε). Αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, συμπληρώσεις κλπ, οι δασικοί χάρτες "θεωρούνται" (δηλαδή, εγκρίνονται) από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δασών, και έτσι καταλήγουμε σε αυτό που ονομάζουμε "θεωρημένος δασικός χάρτης".

Το δεύτερο Στάδιο είναι η ανάρτηση και η κύρωσή του.
Ο "θεωρημένος" δασικός χάρτης αναρτάται δημόσια, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να τον δουν και να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους για τα τμήματα για τα οποία διαφωνούν. Η ανάρτηση αυτή γίνεται ψηφιακά, σε μια ειδική ιστοσελίδα και διαρκεί 60 ημέρες (και άλλες 20 επιπλέον ημέρες για τους κατοίκους του εξωτερικού).

Για όσες περιοχές δεν υποβληθούν αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης "κυρώνεται" (δηλαδή, οριστικοποιείται) και δημοσιεύεται αμέσως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Έτσι έχουμε την "μερική κύρωση", όπως την ονομάζουμε.

Ένα άλλο τεράστιο θέμα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και που δυσκολεύει έτι περαιτέρω την «τακτοποίηση» έγκαιρα, εμπρόθεσμα και ορθά της ακίνητης περιουσίας τους είναι η αποχή των συμβολαιογράφων οι οποίοι με τη σειρά τους διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα να συναλλάσσονται με το δημόσιο για όλες σχεδόν πλέον τις πράξεις τους ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά (δίχως την απαιτούμενη εξειδίκευση, εμπειρία και εντέλει εξοικείωση με ηλεκτρονικά μέσα).

Οπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί, στο Νομό Ηρακλείου αυτήν την στιγμή είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση δασικού χάρτη και η υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης σε διάφορες περιοχές

Είναι αναγκαίο, λόγω των συνθηκών, της βραδύτητας με την οποία κινούνται οι μηχανισμοί, της τεράστιας γραφειοκρατίας, της οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος τόσο για την υποβολή των δηλώσεων κτηματογράφησης όσο και για την υποβολή αντιρρήσεων κατά δασικών χαρτών, δύο θέματα που αλληλοεμπλέκονται.

Προς τούτο ζητάμε την παράταση των προθεσμιών και για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης και για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου δασικού χάρτη για το Νομό Ηρακλείου και την Κρητη γενικότερα μέχρι τέλος του έτους με νομοθετική ρύθμιση.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις