Realtors Kreta
Realtors Kreta

Β. Κεγκέρογλου: «Με εκ των υστέρων κριτήρια, αποκλείονται από το πρόγραμμα νέοι Αγρότες στους οποίους παραχωρείται γη με θερμοκηπιακές κατασκευές».

Με ερώτηση που κατέθεσε, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου προς τo Υπουργείo Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνει ότι με εκ των υστέρων κριτήρια, αποκλείονται από το πρόγραμμα νέοι Αγροτών, στους οποίους παραχωρείται γη με θερμοκηπιακές κατασκευές και ζητά την ένταξη τους, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η διαδικασία αιτήσεων για νέους αγρότες ξεκίνησε στις 12/11/2021 και ολοκληρώθηκε 14/12/2021, με βάση τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της πρόσκλησης.

Στη συνέχεια το Φεβρουάριο του 2022 με εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (αρ. πρωτ. 215/01-02-2022) τέθηκε εντελώς αυθαίρετα πρόσθετο κριτήριο που αφορά τον τεχνικό διαχωρισμό της παραχωρούμενης στο νέο Αγρότη έκτασης, απ’ αυτήν που συνεχίζει να παραμένει στον παραχωρητή.

Το πρόβλημα που παρατηρείται με την εκ των υστέρων θέσπιση της προϋπόθεσης αυτής αφορά κυρίως τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στις περιπτώσεις που η παραχωρούμενη έκταση είναι μέρος του συνόλου και ζητείται άμεσος διαχωρισμός πριν καν προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος.
Επειδή είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει ο άμεσος διαχωρισμός και η ξεχωριστή κατασκευή θερμοκηπίου με τη δημιουργία διαδρόμων και έτσι αποκλείονται χωρίς ουσιαστικό λόγο εκατοντάδες νέοι αγρότες που επιθυμούν να ενταχθούν στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας

επειδή αυτό μπορεί να επιτευχθεί μετά το χρόνο υλοποίησης του προγράμματος ή να αναιρεθεί ο αναγκαίος διαχωρισμός εφ’ όσον αυξηθεί η αρχική έκταση όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα και όλη τη θερμοκηπιακή κατασκευή παραχωρηθεί στο νέο αγρότη και

επειδή είναι άδικη η απόρριψη νέων αγροτών για μια προϋπόθεση που τέθηκε ουσιαστικά εκ των υστέρων.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεστε να διευκολύνεται την ένταξη των νέων αγροτών χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια;

2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε το χρόνο υλοποίησης της προϋπόθεσης για χωριστή θερμοκηπιακή κατασκευή ώστε να μην είναι άμεσος αλλά να είναι ταυτόσημος με τον χρόνο υλοποίησης του προγράμματος;».

 

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις