Realtors Kreta
Realtors Kreta

Πάβλοβα με φράουλες (vid)

Η πάβλοβα είναι τόσο εντυπωσιακό γλυκό που μοιάζει πολύπλοκο ή δύσκολο. Δεν είναι, ή τουλάχιστον δεν τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό, σταθερό μίξερ για να χτυπήσουμε σωστά την μαρέγκα και μετά λίγη προσοχή στο ψήσιμο και στο να κρυώσει σωστά. Εκεί τελειώνει η όποια δυσκολία της παβλοβα.

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 άτομα)

Για τον δίσκο μαρέγκας (βάση)

6 ασπράδια
300 γρ. ζάχαρη ψιλή (ή κρυσταλλική που την χτυπάτε στο μπλέντερ για 1 λεπτό)
2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουερ
1 βανίλια

Για την σαντιγύ

250 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (πολύ κρύα)
Για την σάλτσα φράουλας

500 γρ. φράουλες
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 βανίλια
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
ξύσμα από μισό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε πρώτα από τη βάση της πάβλοβα, τον δίσκο της μαρέγκας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο της κουζίνας στους 120 βαθμούς στον αέρα.

Σε ένα πολύ καθαρό και στεγνό από υγρασία μεταλλικό μπολ χωρίζουμε προσεκτικά τα αυγά, κρατάμε τα ασπράδια. Καλύτερα να χωρίσετε τα αυγά σε ένα ξεχωριστό βαθύ πιάτο ή μικρό μπολ πρώτα για να μην σπάσει κάποιος κρόκος και πέσει μέσα στα ασπράδια.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα κι όταν αρχίσει να κάνει κορυφές ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη. Θα δείτε ότι τότε η μαρέγκα θα αρχίσει να γίνεται γυαλιστερή, θα παίρνει ένα “σατινέ” χρώμα και όψη.

Προσθέτετε τον κορν φλάουερ, το ξύδι και τη βανίλια, χτυπάτε λίγο ακόμα και είναι έτοιμη.

Σε ένα ρηχό ταψί ή στην λαμαρίνα του φούρνου απλώνετε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και στο κέντρο του αδειάζετε την μαρέγκα. Με ένα μεγάλο κουτάλι την απλώνετε απαλά σε κυκλικό σχήμα και σε πάχος τουλάχιστον 2 δάχτυλα.

Με την ανάποδη του κουταλιού κάντε ένα μικρό, σχεδόν ανεπαίσθητο βαθούλωμα, στο κέντρο. Ψήνετε την μαρέγκα για 1 ώρα και 20-30 λεπτά. Δεν χρειάζεται να αυξήσετε την θερμοκρασία του φούρνου πάνω από τους 120 βαθμούς, αντιθέτως ίσως χρειαστεί να την μειώσετε λίγο -στους 100- προς το τέλος του ψησίματος. Η μαρέγκα πρέπει να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα και το κυριότερο όταν σβήσετε τον φούρνο να την αφήσετε κανένα δίωρο μέσα με κλειστή την πόρτα για να κρυώσει έτσι. Αν βγάλετε την μαρέγκα αμέσως από τον ζεστό φούρνο θα “κάτσει” και έτσι θα χαλάσει. Αν δείτε μικρές ρωγμές στο εξωτερικό της όταν αυτή ψήνεται, μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό.

Καλό είναι να στήσετε την πάβλοβα λίγες μόνο ώρες πριν την σερβίρετε ή ιδανικά να έχετε έτοιμα τα πάντα και να το κάνετε πριν την βγάλετε στο τραπέζι, έτσι δεν θα μαλακώσει ο δίσκος της μαρέγκας από την σαντιγύ ή τις φράουλες και θα παραμείνει τραγανός.

Σαντιγύ

Για την σαντιγύ χτυπήστε απλώς την κρύα κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να στέκεται στο κουτάλι, όχι όμως να γίνει σαν γιαούρτι.

ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

Πλένετε τις φράουλες, κόβετε τα κοτσάνια τους κι αν είναι μεγάλες τις κόβετε στα δύο, διαφορετικά τις αφήνετε ολόκληρες.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε τη ζάχαρη και το βάζετε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Σε λίγη ώρα θα δείτε ότι αρχίζει να λιώνει η ζάχαρη και αρχίζει να σκουραίνει. Προσέξτε μην καεί, αφήστε την μόνο μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια ρίχνετε στο τηγάνι με την λιωμένη ζάχαρη τις φράουλες. Άνω τελεία εδώ, να σας πω ένα μικρό αλλά σωτήριο κόλπο. Όταν πλύνετε τις φράουλες βάλτε τις σε ένα γυάλινο μπολ ή βαθύ πιάτο και βάλτε τις για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο της κουζίνας για λίγα λεπτά στους 100 βαθμούς. Θέλουμε να ζεστάνουμε τις φράουλες για να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της υγροποιημένης ζάχαρης και των φρούτων, έτσι δεν στερεοποιείται η καραμέλα,δεν σκληραίνει δηλαδή η υγρή ζάχαρη μόλις βάλουμε μέσα τις κρύες φράουλες.

Αφού λοιπόν ρίξετε τις φράουλες ζεστές – όχι καυτές ! – στο τηγάνι αρχίζετε να ανακατεύετε συνεχώς αλλά προσεκτικά, ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη βανίλια και χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς στο χαμηλό. Τις βράζετε 4 – 5 λεπτά και τις αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Στον δίσκο ή στην πιατέλα που θα σερβίρετε το γλυκό βάζετε τη βάση της μαρέγκας, απλώνετε την σαντιγύ και από πάνω την κρύα σάλτσα της φράουλας. Είστε έτοιμοι να καταπλήξετε!

ΤΙΡ

Μπορείτε να μην φτιάξετε σάλτσα φράουλας αλλά να βάλετε ωμές τις φράουλες πάνω στο γλυκό. Αφού τις πλύνετε καλά, τις στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί, τις κόβετε στα δύο και στολίζετε το γλυκό. Καλό είναι πάντως και σε αυτήν την περίπτωση να βάλετε τις φράουλες λίγο πριν σερβίρετε το γλυκό.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Μαγειρική - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις