Realtors Kreta
Realtors Kreta

Πλεύρης: "Έρχεται νέα αποκλιμάκωση μέτρων, θα αφορούν από τον Μάιο ως το τέλος του καλοκαιριού"

Τον οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση των μέτρων της πανδημίας που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, οι ανακοινώσεις θα αφορούν από τον Μάιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, καθώς η όποια αποκλιμάκωση δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

«Δεν αγνοούμε την πανδημία, αλλά μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα με άρση των περιορισμών, ωστόσο θα είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο, για εμβολιασμό και για ενίσχυση του ΕΣΥ», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι δείκτες, αλλά η προστασία του πολίτη. Επίσης, αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ που, όπως είπε, οι εκάστοτε κυβερνήσεις τα έβαζαν κάτω από το χαλί.

Επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίστηκε ο Pierre Delsaux, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας. «Φοβάμαι ότι δεν έχουμε εξέλθει της κρίσης. Κανείς δεν ξέρει τί θα γίνει μετά το καλοκαίρι», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μετάλλαξης λόγω του ανεμβολίαστου πληθυσμού. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη και οργάνωση και τάχθηκε υπέρ της κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος, σημειώνοντας ότι όποιος προσπάθησε μόνος δεν τα κατάφερε.

Στο φαινόμενο των επαναλοιμώξεων αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, σημειώνοντας ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου έχει αυξηθεί ο αριθμός τους. Παρόλα αυτά, είπε ότι αναλογικά αποτελούν το 3% όλων των λοιμώξεων και επειδή όποιος νοσεί έχει ήδη έναν βαθμό ανοσίας, τα περιστατικά είναι λιγότερο σοβαρά και παρουσιάζουν μειωμένη θνητότητα. Ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε ότι στις περισσότερες πανδημίες η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει στο τέλος της διετίας, ωστόσο είναι σημαντικό πλέον να παρακολουθούμε συγκεκριμένους δείκτες, όπως της σοβαρής νόσησης, της νοσηλείας και των θανάτων.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις