Η αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση των κρίσεων
Η αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση των κρίσεων

Η αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση των κρίσεων

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη

 

 

Η ελληνική κοινωνία ζει τον εφιάλτη πολλαπλών κρίσεων, τις οποίες τροφοδοτεί η κυβερνητική ανεπάρκεια, οι συνειδητές παραλείψεις, η ταξική μεροληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ της οικονομικής ολιχαρχίας, αφήνοντας απροστάτευτη την κοινωνική πλειοψηφία. Την πανδημική, υγειονομική κρίση ακολούθησε η οικονομική, η κρίση Δημοκρατίας, η ενεργειακή, η κρίση ακρίβειας και η Ουκρανική, διαγράφοντας ζοφερό το παρόν και το μέλλον του λαού και της χώρας μας.

Αλυσιδωτές, ανεξέλεγκτες σημειώνονται οι αυξήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής, καθιστώντας εφιάλτη την καθημερινότητα των πολλών, των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα, υπονομεύοντας την επιβίωση τους. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν έγιναν ακόμη αισθητές, ενώ θα επιδεινώσουν σύντομα την έκρηξη ακρίβειας. Το εισόδημα μειώνεται, η ανεργία αυξάνεται, η αγοραστική δύναμη περιορίζεται, ο τζίρος πέφτει, τα κόστη παραγωγής έγιναν απρόσιτα, οι οικονομικές δραστηριότητες φρενάρονται.

Στα πρόθυρα βρίσκεται, επιπρόσθετα, μια νέα ανθρωπιστική, επισιτιστική κρίση και η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τους πολίτες, με τα μέτρα-ασπιρίνες, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ενώ, από την άλλη, χαρίζει δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, στον μεγάλο πλούτο, στους ‘’ημετέρους’’, φίλους και χορηγούς, επισύροντας τη δυσαρέσκεια, τη δυσπιστία και των δανειστών. Έβγαλαν ‘’κόκκινη κάρτα’’ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία πλέον δεν εμπιστεύονται στη διαχείριση των πόρων των 32 δις ευρώ του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο δε Αλέξης Τσίπρας πρότεινε, με επιστολή του, στον πρόεδρο της Βουλής, Κων/νο Τασούλα, τη δημιουργία μιας ειδικής, διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, εποπτείας, λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, διαφανούς αξιολόγησης και επανεξέτασης του τρόπου χρηματοδότησης δράσεων και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου και του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο πληθωρισμός, συν τοις άλλοις, καλπάζει, καθώς ζούμε τη χειρότερη ακρίβεια των 40 τελευταίων ετών, η οποία, όπως εκτιμάται, θα αφαιρεί από τους μισθωτούς έως και 4 μισθούς το χρόνο. Την επέτρεψε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις λανθασμένες στρατηγικές επιλογές της, με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και τη βίαιη εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο, εξυπηρετώντας τα κέρδη ιδιωτικών εταιρειών. Την ευνοεί επιπλέον η έλλειψη κυβερνητικών ουσιαστικών προστατευτικών μέτρων, ο μη έλεγχος των καρτέλ, των κερδοσκόπων, η επιδότηση της αισχροκέρδειας, η έλλειψη πλαφόν στις τιμές, η μη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη και η μη μείωση του ειδικού φόρου καταναλωσης καυσίμων, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση της ‘’δικαιολογίας και της περιορισμένης ευθύνης’’ επιρρίπτει, ωστόσο,τις αιτίες της ξέφρενης ακρίβειας σε εξωγενείς παράγοντες και στον πόλεμο, αρνούμενη να πάρει πρωτοβουλίες, για την ανακούφιση της κοινωνίας. Έχει λυγίσει τις εναπομείνασες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει στεγνώσει από ρευστότητα την πραγματική οικονομία και έχει νεκρώσει την αγορά. Κατάφερε επίσης το ιδιωτικό χρέος να σκαρφαλώσει στα 249 δις ευρώ και να αυξήσει σχεδόν κατά 50 δις ευρώ το δημόσιο χρέος της χώρας μας.

Η αποτυχημένη επιπρόσθετα διαχείριση της πανδημίας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης της και λόγω της αποδυνάμωσης του ΕΣΥ, οδήγησε στις εκατόμβες νεκρών, στη θλιβερή πρωτιά των 27.000 σχεδόν απωλειών συνανθρώπων μας, με το περίπου 70% εκτός ΜΕΘ. Η αντισυνταγματική εξάλλου εκδίωξη 7.500 ανεμβολίαστων υγειονομικών, η απειλή της απόλυσης τους καθώς και η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων συνδέονται με το σκοτεινό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, της ιδιωτικοποίησης τους.

Παραδίδει το ΕΣΥ στα ιδιωτικά συμφέροντα, αναθέτει σε ιδιώτες τα χειρουργεία, που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους εξουθενωμένους πολίτες. Τα περιφερειακά νοσοκομεία τα μετατρέπει σε κέντρα Υγείας, διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επιβάλλει κόφτη σε φάρμακα και εξετάσεις. Βάζει ξανά τους εργολάβους να κερδοσκοπούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και πλήττει το σημαντικότερο δημόσιο κοινωνικό αγαθό, της Υγείας, ενισχύοντας την υγειονομική κρίση, που βιώνει ο πληθυσμός στην Ελλάδα.

Στην Ουκρανική κρίση, τέλος, επέδειξε πρωτοφανή πολιτική επιπολαιότητα, επικίνδυνη διαχείριση, αποστέλλοντας στη Ουκρανία πολεμικό υλικό και μάλιστα αποδυναμώνοντας την άμυνα των ανατολικών νησιών μας. Χωρίς την ισορροπία της διπλωματίας, εγκαταλείποντας την πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επέτρεψε στην Τουρκία να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων, να παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή και να ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της. Στην καθυστερημένη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο τελευταίος έθεσε την ατζέντα του διαλόγου, τις διεκδικήσεις του, χωρίς να έχουν γίνει ξεκάθαρα τα κέρδη, που αποκόμισε, σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Οι αποτυχίες λοιπόν της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλα τα μέτωπα καθιστούν τη διέξοδο καταφυγής στις πρόωρες εκλογές εθνική και κοινωνική ανάγκη. Σε εκλογική ετοιμότητα και συναγερμό βρίσκονται τα κόμματα, ωστόσο το κυβερνών κόμμα είναι σε πανικό, γιατι το απειλεί η τιμωρία και η ήττα. Αναζητά σωτηρία στη δεύτερη, επί θητείας του, αλλαγή του εκλογικού νόμου, για εξασφάλιση αυτοδυναμίας με λιγότερο ποσοστό και την εξασφάλιση ως μπόνους 50 έδρες και όχι 40, που είχε ψηφίσει, παραδεχόμενο την κατάρρευση του και τη διάψευση των δημοσκοπήσεων.

Ό,τι ωστόσο ‘’θεσμικούς ακροβατισμούς’’ και αν κάνει είναι ήδη δεύτερο κόμμα, ο λαός του έχει στείλει το λογαριασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Η συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων θα δώσει μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία και θα συγκροτήσει μια προοδευτική συμμαχική κυβέρνηση. Ο κυρίαρχος λαός θα της αναθέσει τη νέα διακυβέρνηση της Ελλάδας, με εντολή να επαναφέρει ‘’τη Δημοκρατία στην εξουσία’’, να βελτιώσει την καθημερινότητα του, διασφαλίζοντας το λαϊκό εισόδημα και τα κοινωνικά αγαθά, αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις με κριτήριο το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

 

*Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν.Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηρακλείου και πρώην υποψήφια Βουλευτής

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις