Σε τελικό στάδιο η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του κτηρίου Δημοτικού Σχολείου Θραψανού
Σε τελικό στάδιο η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του κτηρίου Δημοτικού Σχολείου Θραψανού

Σε τελικό στάδιο η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του κτηρίου Δημοτικού Σχολείου Θραψανού

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στον Βασίλη Κεγκέρογλου

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Mε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου προς τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Οικονομικών και Εσωτερικών, ζητούσε άμεσες ενέργειες για να τρέξουν οι διαδικασίες αποκατάστασης του ιστορικού και διατηρητέου κτηρίου Δημοτικού Σχολείου Θραψανού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού με την απάντηση του, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, που είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αφού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και παρουσιάζει έντονες φθορές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου και έχει κριθεί ακατάλληλο για χρήση.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ενημερώνει τον Βουλευτή ότι το μνημείο εντάχθηκε σε πρόγραμμα που αφορά στην αποκατάσταση 40 μνημείων της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου και του Αρκαλοχωρίου, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Επιπλέον, τονίζει ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Μινώα Πεδιάδος και Πολυτεχνείου Κρήτης με αντικείμενο την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Ερευνητικές εργασίες και διερεύνηση βέλτιστων λύσεων αποκατάστασης- ενίσχυσης του σχολείου Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021».

Το σχέδιο της Προγραμματικής βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας από τους συμβαλλόμενους φορείς ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης το κόστος της εκπόνησης του αντικειμένου της θα ανέρχεται στο ποσό των 172.747,50 €.

Όσον αφορά στην προεκτίμηση του κόστους υλοποίησης του έργου της αποκατάστασης του μνημείου, αυτό θα προκύψει από τα δεδομένα και τις απαιτήσεις που θα προσδιοριστούν μετά την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος ενώ αρμόδιος για το έργο της αποκατάστασης είναι ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.

Μετά την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Οι ρυθμοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αποκατάσταση των επιπτώσεων του σεισμού είναι απελπιστικά αργοί. Όταν χρειάζονται έξι (6) μήνες για να προσδιοριστεί το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης, βάση της οποίας θα γίνει η έρευνα που θα προτείνει τις βέλτιστες λύσεις, καταλαβαίνουμε όλοι με δεδομένο ότι στη συνέχεια χρειάζεται μελέτη της βέλτιστης λύσης που θα επιλεγεί και ανάθεση έργου υλοποίησης, η αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, με τους ρυθμούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί πριν από 5-6 χρόνια.Επιπλέον η «έντεχνη» μετάθεση της ευθύνης στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας προφανώς και δεν είναι θετική εξέλιξη με δεδομένο ότι ο Δήμος δεν διαθέτει εμπειρία σε ανάλογα έργα.»

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις