Μάσκες τέλος από σήμερα στους εξωτερικούς χώρους – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Παύει από σήμερα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους με ισχυρή σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να παραμείνει σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

Η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας, ο ιός δεν έχει φύγει, τονίζουν οι επιστήμονες.

«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και κατανοητό ότι από σήμερα δεν καταργείται εντελώς η χρήση της μάσκας για κορωνοϊό στους εξωτερικούς χώρους», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Σταματούλα Τσικρικά. Υπογραμμίζει την ισχυρή σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για διατήρησή της όπου διαπιστώνεται συνωστισμός και για χρήσή της από άτομα με παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και για τα άτομα τα οποία δεν έχουν προβεί σε εμβολιασμό έναντι του SARS Cov-2.

«Οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρας μας δεν επιτρέπουν ακόμα την πλήρη αποδέσμευση από τις μάσκες ακόμη στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η δυναμική του ιού βρίσκεται υπό συνεχή στενή υγειονομική παρακολούθηση», σημειώνει η κ. Τσικρικά.

Έρχεται κατάργηση και στα σχολεία

Το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση της μάσκας και στα σχολεία, κάτι που προανήγγειλε ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίσκεψή του χθες, σε σχολείο της Σύρου.

«Δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα σε εξωτερικό χώρο. Και πιστεύω ότι και σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εντός της τάξης γιατί ξέρω ότι ήταν μεγάλος μπελάς και δύσκολο για εσάς και μπράβο σας που τα καταφέρατε να είστε τόσο πειθαρχημένοι αλλά νομίζω ότι τελειώνει πια η πανδημία και θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Τι ισχύει για την εστίαση

Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα προς το παρόν σε εσωτερικούς χώρους, ενώ στην εστίαση συνεχίζει να απαγορεύεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά τους έξι μήνες ή μετά τους τρεις μήνες με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μπορούν να μπαίνουν στα κέντρα διασκέδασης και τους κλειστούς χώρους σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια με την επίδειξη του πιστοποιητικού τους, καθώς και όσοι νόσησαν και διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα