ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
«Ένας άγνωστος άνδρας έπαιρνε 9 εκατομμύρια – Εγώ 500.000» – Η κραυγή της Σάρον Στόουν για τη μισθολογική αδικία

«Ένας άγνωστος άνδρας έπαιρνε 9 εκατομμύρια – Εγώ 500.000» – Η κραυγή της Σάρον Στόουν για τη μισθολογική αδικία

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Χόλιγουντ παραμένει μια πικρή πραγματικότητα, παρά τις όποιες διακηρύξεις προόδου και ισότητας. Η Σάρον Στόουν, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ηθοποιούς της δεκαετίας του ’90, επανέρχεται στο προσκήνιο με μια σκληρή αλλά αποκαλυπτική δήλωση που αναδεικνύει το πρόβλημα στην καρδιά της βιομηχανίας του θεάματος.

Μιλώντας σε συνέντευξή της, την οποία δημοσίευσε ο οργανισμός The Female Quotient, η βραβευμένη ηθοποιός ανατρέχει στο παρελθόν της κινηματογραφικής καριέρας της και ιδιαίτερα στο σημείο καμπής που αποτέλεσε η εμβληματική ταινία «Βασικό Ένστικτο».

«Όταν γυρίσαμε την ταινία, ο Μάικλ Ντάγκλας πληρώθηκε 14 εκατομμύρια δολάρια, ενώ εγώ 500.000 δολάρια. Η διαφορά ήταν αδιανόητη, αλλά τότε παρουσιαζόταν ως "φυσιολογική"», τονίζει η Στόουν, υπογραμμίζοντας τη δομική ανισότητα στο χώρο του θεάματος.

Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται δεκαετίες μετά

Ακόμη πιο χαρακτηριστική, όμως, είναι η εμπειρία της από ένα πρόσφατο περιστατικό, το οποίο επιβεβαιώνει ότι η μισθολογική αδικία παραμένει αλώβητη, ακόμη και σήμερα:

«Μου πρότειναν να πρωταγωνιστήσω σε μία νέα παραγωγή 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο αντρικός πρωταγωνιστής, ένας άγνωστος ηθοποιός, θα λάμβανε 8-9 εκατομμύρια. Εμένα μου προσέφεραν και πάλι 500.000. Αρνήθηκα. Το στούντιο μου είπε ‘καλή τύχη’. Απάντησα: ‘Καλή τύχη και σε εσάς’. Δύο εβδομάδες μετά, ο άντρας απολύθηκε», αποκαλύπτει, θέτοντας με σαφήνεια το ερώτημα πότε τελικά θα αλλάξει η βιομηχανία.

Το πρόβλημα είναι πολιτισμικό, όχι μόνο οικονομικό

Σύμφωνα με τη Στόουν, η ανισότητα δεν αφορά μόνο τις χρηματικές απολαβές, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αντιμετωπίζονται στη βιομηχανία.

«Παλαιότερα, οι γυναίκες στον κινηματογράφο παρουσιάζονταν ως ανδρικές φαντασιώσεις. Όλα δημιουργούνταν από άνδρες: το σενάριο, η σκηνοθεσία, η παραγωγή. Σήμερα, βλέπουμε δειλά βήματα προς την αντιπροσώπευση της γυναικείας εμπειρίας όπως πραγματικά είναι».

Ένα πρόβλημα που έχει αναδείξει και άλλες σταρ του Χόλιγουντ

Η Σάρον Στόουν δεν είναι η μόνη που έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα. Η Κέιτ Μπλάνσετ, η Ολίβια Κόλμαν και η Τζένιφερ Λόρενς έχουν επίσης καταγγείλει την άνιση μεταχείριση των γυναικών στο σινεμά, είτε πρόκειται για αμοιβές είτε για ρόλους ή ευκαιρίες καριέρας.

Συμπέρασμα: Η ανάγκη για ουσιαστική ισότητα παραμένει επίκαιρη

Το Χόλιγουντ ίσως να έχει αλλάξει εικόνα σε επίπεδο παρουσίας και ποικιλομορφίας, ωστόσο – όπως δείχνουν μαρτυρίες όπως της Σάρον Στόουν – η πραγματική ισότητα παραμένει ζητούμενο. Το μισθολογικό χάσμα, ο έλεγχος της γυναικείας εικόνας και η απουσία ισοδύναμων ευκαιριών συνεχίζουν να ταλανίζουν μια βιομηχανία που θεωρητικά βρίσκεται στην πρωτοπορία της παγκόσμιας κουλτούρας.

Η συζήτηση δεν είναι απλώς θέμα δικαιοσύνης, αλλά και αναγνώρισης της αξίας όσων – ανεξαρτήτως φύλου – έχουν συμβάλει με το ταλέντο και τη δουλειά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Lifestyle - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις