Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα πένθους και σιωπής – Παράδοση, έθιμα και νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι
Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα πένθους και σιωπής – Παράδοση, έθιμα και νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα πένθους και σιωπής – Παράδοση, έθιμα και νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί την πιο κατανυκτική και πένθιμη ημέρα της χριστιανικής χρονιάς. Οι καμπάνες σε κάθε εκκλησία ηχούν πένθιμα, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, και το πένθος του Θείου Δράματος αποτυπώνεται στην ατμόσφαιρα, στις εικόνες και στην καθημερινότητα των πιστών.

Στο παρελθόν, σε πολλές περιοχές, κυρίως στην Κρήτη και τη νησιωτική Ελλάδα, τα μαύρα πανιά στα μπαλκόνια ήταν σύμβολο σεβασμού προς τα Πάθη του Χριστού. Την ίδια στιγμή, η παράδοση θέλει τη Μεγάλη Παρασκευή να είναι ημέρα απόλυτης νηστείας, με γεύματα χωρίς λάδι και με απλότητα, σε ένδειξη συμμετοχής στο πένθος της ημέρας.

Προτάσεις για παραδοσιακά νηστίσιμα πιάτα χωρίς λάδι

Πιλάφι με αρακά στο φούρνο (νηστίσιμο χωρίς λάδι)

Υλικά:

  • 500 γρ. ρύζι για πιλάφι

  • 500 γρ. αρακά ή ανάμεικτα λαχανικά

  • 2 καρότα, 2 ντομάτες, 1 κρεμμύδι

  • ½ ματσάκι άνιθο

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Σακούλα ψησίματος

Εκτέλεση:
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα λαχανικά, τρίβουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά στη σακούλα. Τρυπάμε με καρφίτσα και ψήνουμε στους 170°C για μία ώρα. Στο τέλος, προσθέτουμε το ρύζι και σερβίρουμε ζεστό.

Ταχινόσουπα με ρύζι – Κλασική Μεγάλης Παρασκευής

Υλικά:

  • 8 κουταλιές ταχίνι

  • 1 φλ. ρύζι, 2 καρότα (τριμμένα)

  • Χυμός από 2 λεμόνια

  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός, αλάτι

  • 10 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση:
Βράζουμε το ρύζι, προσθέτουμε το λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ξεχωριστό σκεύος διαλύουμε το ταχίνι με ζωμό από τη σούπα, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα ωμά καρότα και μαϊντανό, και αφήνουμε να πάρει ακόμα 1-2 βράσεις.

Ταχινόσουπα με κριθαράκι

Υλικά:

  • 1 πακέτο κριθαράκι

  • 3–5 κουταλιές ταχίνι

  • 1 λεμόνι, αλάτι

Εκτέλεση:
Βράζουμε το κριθαράκι σε νερό. Διαλύουμε το ταχίνι με λεμόνι, προσθέτουμε σταδιακά ζωμό από τη σούπα στο μείγμα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα αφού πρώτα κατέβει από τη φωτιά. Ανακατεύουμε καλά χωρίς να το ξαναζεστάνουμε.

Ταχινόσουπα με ζυμαρικό (παραδοσιακή συνταγή Αργυρώς)

Εκτέλεση:
Βράζουμε λεπτό ζυμαρικό για 10 λεπτά. Σε μπολ ανακατεύουμε ταχίνι με λίγο από το καυτό νερό της κατσαρόλας. Αφού κρυώσει ελαφρώς η σούπα, προσθέτουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς. Προσοχή: Δεν ξαναζεσταίνεται, γιατί το ταχίνι κόβει. Αν επιθυμείτε, προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο έξτρα λεμόνι πριν το σερβίρισμα.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις