Ανθεκτικό άμυλο: Ποια τα οφέλη του και σε ποιες τροφές το βρίσκουμε
Γνωρίζεται ότι εκτός από το κανονικό άμυλο, υπάρχει και ένα άλλο άγνωστο το οποίο ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο και έχει αρκετά οφέλη στην υγεία μας…
Το κανονικό άμυλο διασπάται σε γλυκόζη και απορροφάται από το λεπτό έντερο, σε αντίθεση με το ανθεκτικό άμυλο που περνάει από το πεπτικό σύστημα και το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει άθικτο και πηγαίνει στο παχύ έντερο όπου εκεί δέχεται ζύμωση από τα φιλικά βακτήρια και λειτουργεί ως τροφή τους.
Που μπορούμε να το βρούμε όμως;
Το ανθεκτικό άμυλο μπορούμε να το βρούμε σε αμυλούχες μαγειρεμένες τροφές και έπειτα έχουν κρυώσει. Δηλαδή το άμυλο που βρίσκεται στα μαγειρεμένα ζυμαρικά, στις πατάτες, στα αμυλούχα λαχανικά (αρακά, φασολάκια) και στα όσπρια, αν τα αφήσουμε να κρυώσουν, μετά από μερικές ώρες μετατρέπεται από απλό άμυλο σε ανθεκτικό άμυλο.
Τα οφέλη του
- Το ανθεκτικό άμυλο τροφοδοτεί τα φιλικά βακτήρια του εντέρου ως πρεβιοτική ίνα και με τη ζύμωση αυξάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων μικρής αλύσου
- Ενισχύει την καύση του λίπους , μειώνοντας την συσσώρευση και αυξάνοντας την οξείδωσή του μετά την κατανάλωση
- Αυξάνει την ευαισθησία της ινσουλίνης
Η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου, θα πρέπει να γίνει σταδιακά, αυξάνοντας παράλληλα και την κατανάλωση φυτικών ινών από μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Φυσικά αυξάνουμε ταυτόχρονα και την κατανάλωση του νερού
ΠΡΟΣΟΧΗ: άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι προτιμότερο να το αποφύγουν γιατί υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Για ένα υγιές ενήλικα η προτεινόμενη πρόσληψη είναι 6-12γρ ανθεκτικού αμύλου σε 1 γεύμα, ώστε να δράσει αποτελεσματικά στη μεταγευματική γλυκόζη και ινσουλίνη.
Η ημερήσια πρόσληψη είναι 20 γρ για να υπάρξει βελτίωση του πεπτικού συστήματος.
Τροφές που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο
- Φασόλια, φακές, ξερά μπιζέλια
- Πράσινες μπανάνες
- Πατάτα, ζυμαρικά όπου το ανθεκτικό άμυλο σχηματίζεται φυσικά μαγειρύοντας και ψύχωντας τα.