Χρεώσεις από 18,3 έως και… 42 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα - Οδηγός επιβίωσης
Χρεώσεις από 18,3 έως και… 42 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα - Οδηγός επιβίωσης

Χρεώσεις από 18,3 έως και… 42 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα – Οδηγός επιβίωσης

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν τα τιμολόγια του Αυγούστου, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε το θέμα των επιδοτήσεων και τώρα είναι η ώρα να βγουν τα… κομπιουτεράκια.

Μεγάλες οι αποκλίσεις στην αγορά και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις επιλογές που θα κάνουν. Είναι ενδεικτικό ότι οι τελικές χρεώσεις –μετά τις επιδοτήσεις- μπορεί να "παίζουν" από τα 18,3 λεπτά (μαζί με τις χρεώσεις που επιβάλλουν ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ κλπ) και να φτάνουν έως και τα 42 λεπτά.

Όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μου εξασφαλίζουν τιμή χρέωσης κάτω από 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα;

Εννοείται πως όχι. Για να διασφαλίσετε ότι η χρέωση μόνο για τον πάροχο δεν θα υπερβεί τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα (στην τελική χρέωση θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τις συμπληρωματικές χρεώσεις που ανεβάζουν το τελικό κόστος πάνω από τα 22 λεπτά) θα πρέπει να ελέγξετε την τιμή που ανακοίνωσε ο παρόχος με τον οποίο συνεργάζεστε. Χωρίς την κρατική επιδότηση, τα πράσινα τιμολόγια κυμαίνονται από 15,8 λεπτά έως και 19,95 λεπτά (σ.σ υπάρχει και πάροχος που ζητάει 27,9 λεπτά και προφανώς είναι εκτός ανταγωνισμού). Άρα, αν συμπεριληφθεί και η επιδότηση, η τελική χρέωση για τον Αύγουστο στα πράσινα τιμολόγια "παίζει" από τα 14,2 λεπτά έως και τα 18,4 λεπτά. Προσοχή λοιπόν διότι οι διαφορές είναι σημαντικές.

Αυτή είναι και η τελική επιβάρυνση που θα έχω;

Πρέπει να συνυπολογιστούν και οι χρεώσεις που επιβάλλουν ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ και οι υπόλοιποι φορείς. Έτσι, στα πράσινα τιμολόγια, ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις, η κάθε κιλοβατώρα θα χρεώνεται προς 23 έως 26,6 λεπτά ανάλογα με τον πάροχο.

Θα πάρω επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που θα κάνω τον Αύγουστο;

Όχι. Η επιδότηση αφορά μόνο στα κυμαινόμενα τιμολόγια (δηλαδή τα πράσινα και τα κίτρινα, εξαιρούνται τα μπλε) και μόνο για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο απαιτείται προσοχή στην κατανάλωση του Αυγούστου. Οι κιλοβατώρες πάνω από τις 500 θα χρεώνονται με 1,6 λεπτά παραπάνω σε σχέση με αυτά.

Τελικώς το ρεύμα θα μου κοστίσει περισσότερο τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο;

Εξαρτάται πάντοτε από τον πάροχο αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα. Για παράδειγμα, αν είστε πελάτης του παρόχου που χρέωνε τον Ιούλιο προς 15,99 λεπτά την κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο, τώρα θα έχετε ελάφρυνση λόγω της κρατικής επιδότησης (σ.σ τα 1,6 λεπτά). Αν πάλι ήσασταν πελάτης του παρόχου που χρέωνε προς 13,5 λεπτά τον Ιούλιο και προς 16,39 λεπτά τον Αύγουστο, τώρα θα έχετε επιβάρυνση καθώς και μετά την επιδότηση, η τελική τιμή χρέωσης διαμορφώνεται στα 14,8 λεπτά.

Μήπως συμφέρουν περισσότερο τα μπλε σταθερά τιμολόγια;

Εξαρτάται από την τιμή που θα προσφέρει ο πάροχος. Για τον Αύγουστο, εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα να κλειδώσει κάποιος την τιμή για έξι μήνες στα 8,8 λεπτά ή στα 9,5 λεπτά αναλαμβάνοντας φυσικά την υποχρέωση να πληρώνει ένα πάγιο της τάξεως των 10 ευρώ τον μήνα. Το αν θα αποδειχθεί συμφέρουσα αυτή η τιμή ή όχι, κανείς δεν το ξέρει. Όμως, με δεδομένο ότι για τον Αύγουστο τουλάχιστον, το πράσινο τιμολόγιο δίνει χρέωση τουλάχιστον 15 λεπτών, το κλείδωμα κάτω από τα 10 λεπτά εξασφαλίζει μια λύση. Προσοχή στην τιμή που θα προσφέρει ο πάροχος. Τα σταθερά ξεκινούν από τα 9 λεπτά αλλά φτάνουν και πάνω από τα 14,5 λεπτά ενώ κάποιες εταιρείες προτείνουν "κλείδωμα" ακόμη και στα 20 λεπτά. Αυτές οι επιλογές δεν είναι συμφέρουσες ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει στο τραπέζι η πρόθεση για κρατική επιδότηση. Για να έχουμε πλήρη εικόνα, τα σταθερά τιμολόγια κυμαίνονται από 8,8 λεπτά έως και 36 λεπτά και αν συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες χρεώσεις φτάνουν στα 18,3 έως και τα 42 λεπτά.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις