Realtors Kreta
Realtors Kreta

Τα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια στον κόσμο

Δεν υπάρχει πιο ωραία γιορτή μέσα στο χρόνο από τα Χριστούγεννα και τα έθιμα που τα συνοδεύουν. Αποκορύφωμα όλων το γιορτινό τραπέζι, που συγκεντρώνει γύρω όλη την οικογένεια. Βέβαια, κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι και άλλα πιάτα που ακόμη και αν δεν δοκιμάσεις άμεσα αξίζει, τουλάχιστον, να γνωρίζεις, όπως αναφέρει το olivemagazine.gr.

Αυστραλία: Πάμε για barbeque;

Καθώς ο καιρός τους είναι αυτή την εποχή καλοκαιρινός, στην Αυστραλία προτιμούν τα ελαφριά πιάτα και δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν barbeque. Το χριστουγεννιάτικο μενού περιλαμβάνει συνήθως γαλοπούλα, κοτόπουλο με cranberry sauce, θαλασσινά, σαλάτα και ψητά λαχανικά. Το τράϊφλ και η πάβλοβα κλείνουν ιδανικά το γιορτινό γεύμα.

Αυστρία: Ψάρι ή κρέας;

Η Αυστρία μπαίνει σε δίλημμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μιας και άλλοι σερβίρουν τηγανητό κυπρίνο και άλλοι ψητή χήνα. Πάντως όλοι συμφωνούν στο επιδόρπιο που είναι η διάσημη sacher torte, ενώ από το τραπέζι δεν λείπει και το ζεστό, γλυκό κρασί Gluhwein.

Βρετανία: Χήνα και φασιανός στο τραπέζι

Στη Μεγάλη Βρετανία αγαπούν τη γαλοπούλα, αν και δεν είναι σπάνιο να παίρνουν τη θέση της στο γιορτινό τραπέζι η χήνα, το κοτόπουλο, η πάπια, το καπόνι ή ο φασιανός που σερβίρονται με γέμιση και gravy. Στο τραπέζι μπαίνουν, επίσης, cranberry sauce, ψητές πατάτες και λαχανικά, όπως λαχανάκια Βρυξελλών. Στα γλυκά, κλέβει την παράσταση η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Δε λείπει ποτέ!

Γερμανία: Πάπια και stollen για το τέλος

Την ψητή χήνα και τον κυπρίνο τιμούν και στη Γερμανία αν και δεν είναι σπάνιο να σερβίρουν και γουρουνόπουλο ή πάπια ως κυρίως πιάτο. Όσο για τα συνοδευτικά οι Γερμανοί αγαπούν τις πατάτες, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Όσο για επιδόρπιο, το μάρτζιπαν, τα μπισκοτάκια με μπαχαρικά και το stollen έχουν την τιμητική τους.

Δανία: Πιες glögg και βρες το αμύγδαλο!

Στη Δανία η πάπια συναγωνίζεται το ψητό χοιρινό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με το κρέας να σερβίρεται με πατάτες, κόκκινο λάχανο και σάλτσα gravy. Στο επιδόρπιο, ακολουθούν το σουηδικό έθιμο με την πουτίγκα ρυζιού που κρύβει μέσα της ένα ολόκληρο αμύγδαλο, το οποίο λέγεται ότι φέρνει τύχη σε όποιον το βρει. Και το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο ποτό των Δανών -το glögg– έχει πατρίδα του τη Σουηδία, ενώ εκείνη τη μέρα πίνουν και χριστουγεννιάτικες μπίρες.

ΗΠΑ: Γλυκοπατάτα, ρίζες και pecan pie

Γαλοπούλα, μοσχάρι, χοιρινό, γέμιση, πουρές πατάτας, κολοκύθα και ψητά λαχανικά, όπως καρότα, πατάτες, γλυκοπατάτες και άλλες ρίζες του χειμώνα, κολοκυθόπιτα και πουτίγκα είναι τα πιάτα που πρωταγωνιστούν στα περισσότερα αμερικάνικα χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Στο Νότο, βέβαια, προσθέτουν pecan pie, πίτα γλυκοπατάτας και στρείδια, ενώ σε πιο αγροτικές περιοχές προτιμούν τα κυνήγια.

Ιαπωνία: Χριστούγεννα στα ΚFC!

Οι Ιάπωνες έχουν ένα περίεργο έθιμο για τα Χριστούγεννα, που έχει τις ρίζες του σε μια επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια της δεκαετίας του ’70 και τους θέλει να πηγαίνουν για φαγητό εκείνη τη μέρα στα KFC! Κατά τα άλλα, φτιάχνουν και ένα ιαπωνικό Christmas cake, το οποίο αποτελείται από λευκό παντεσπάνι, λευκή κρέμα και φράουλες.

Ιταλία: Τορτελίνια φυσικά, τι άλλο;

Όταν μιλάμε για ιταλικές χριστουγεννιάτικες συνταγές το μυαλό μας πάει αμέσως στο πανετόνε και σωστά, μιας και είναι το απόλυτο γιορτινό γλυκό τους. Όσο για το δείπνο, οι Ιταλοί σερβίρουν ζυμαρικά όπως τορτελίνια για αρχή, κάποιο γεμιστό πουλερικό (κυρίως στη βόρεια Ιταλία) ή τηγανητό χέλι (στο Νότο) και εκτός από πανετόνε το μενού ολοκληρώνεται, μεταξύ άλλων, με μαντολάτο, μάρτζιπαν και cannoli.

Καναδάς: Ένα Eggnog και μια μηλόπιτα παρακαλώ!

Παρόμοια με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στον Καναδά αγαπούν τη γεμιστή γαλοπούλα με gravy και cranberry sauce, τον πουρέ πατάτας και τα ψητά λαχανικά. Πέρα από γαλοπούλα, τα Χριστούγεννα τιμώνται το ψητό μοσχάρι και το χοιρινό, για επιδόρπιο προτιμούν πίτα κολοκύθας ή μηλόπιτα, πουτίγκα και κέικ φρούτων, ενώ το ποτό των ημερών είναι το Eggnog.

Μεξικό: Ταμάλες, αλλιώς φύλλα καλαμποκιού γεμιστά

Στο Μεξικό αγαπούν τις ταμάλες και τις φτιάχνουν και για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, γεμιστές με μοσχάρι ή χοιρινό με κόκκινη σάλτσα, κοτόπουλο με πράσινη σάλτσα τσίλι ή τυρί και πιπεριές jalapenos. Τις κάνουν δε και γλυκές με ανανά, σταφίδες ή φράουλες. Επίσης, φτιάχνουν παραδοσιακή σούπα pozole, πικάντικο birria (κρέας κατσαρόλας), λαχανικά, μπακαλιάρο ακόμη και γαλοπούλα.

Ολλανδία: Ψήνουν τα φαγητά τους στην πλάκα

Στην Ολλανδία οι καλεσμένοι συμμετέχουν στο ψήσιμο του φαγητού με μια ειδική πλάκα να μπαίνει στο κέντρο του τραπεζιού και τον κόσμο να ψήνει πάνω λαχανικά, κρέας, ψάρι ή γαρίδες, τα οποία συνοδεύονται από σαλάτες και σάλτσες. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι και αυτοί που ακολουθούν το πιο παραδοσιακό είδος δείπνου, σερβίροντας ψητό μοσχάρι, πάπια ή φασιανό, παρέα με λαχανικά, πατάτες και σαλάτες

Πολωνία: Νηστεία με κυπρίνο και ρέγγα

Στην Πολωνία το φαγοπότι ξεκινά μόλις εμφανιστεί στον ουρανό το πρώτο αστέρι, με τους καλεσμένους να μοιράζονται μια χριστουγεννιάτικη όστια, πριν ξεκινήσει το δείπνο, το οποίο είναι νηστίσιμο και περιλαμβάνει κυπρίνο, σούπα παντζαριού με ραβιόλια, πιάτα με ρέγγα, γεμιστά πιτάκια (pierogi) και ρολά με παπαρουνόσπορο.

Σουηδία: Σολομοί παρέα με κεφτεδάκια

Οι Σουηδοί δεν αγχώνονται τι θα σερβίρουν στο γιορτινό τραπέζι, ψάρι ή κρέας. Όλα έχουν τη θέση τους ή αλλιώς ξεκινούν με μια ποικιλία ψαριών, όπως ρέγγα και σολομό και συνεχίζουν με χοιρινό και λουκάνικα, κεφτεδάκια, πατάτες φούρνου και μπακαλιάρο. Για επιδόρπιο σερβίρεται πουτίγκα ρυζιού που κρύβει μέσα της 1 ολόκληρο αμύγδαλο.

Φιλιππίνες: Spring rolls με ολόκληρο γουρουνάκι ψητό

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο στις Φιλιππίνες ονομάζεται Noche Buena και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα ολόκληρο ψητό γουρουνάκι (lechon), τηγανητά ρολά σαν spring rolls, κρέας μαγειρεμένο σε ξίδι, αλάτι, σκόρδο, πιπέρι, soy sauce και άλλα μπαχαρικά (adobo), γεμιστό κοτόπουλο, παέγια, hamon, φρουτοσαλάτες και ζεστό ρόφημα σοκολάτας.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις