Ηράκλειο: 29χρονος πυροβολήθηκε στο κεφάλι και παρά τις πιθανότητες 97% να πεθάνει, εκείνος επέζησε!

Ο 29χρονος αγρότης από την Κρήτη πυροβολήθηκε με πιστόλι από απόσταση περίπου 10 μέτρων, μεταδίδει η Daily Mail σε δημοσίευμά της.

Η σφαίρα θρυμματίστηκε καθώς διέσχισε το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του και κατέληξε κοντά στο πίσω μέρος του κρανίου του.

0 29χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε «κωματώδη κατάσταση» μία ώρα μετά τον πυροβολισμό, με τους γιατρούς να πραγματοποιούν επείγουσα χειρουργική επέμβαση όπου αφαίρεσαν μέρος του κρανίου του για να ανακτήσουν τα θραύσματα της σφαίρας. Κάποια δεν μπόρεσαν να αφαιρεθούν, ανέφερε το περιοδικό.

Το χρονικό της υπόθεσης, με τον 29χρονο από την Μεσαρά

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου έχει αναλάβει να διαλευκάνει την υπόθεση με τον 29χρονο άνδρα που βρέθηκε με μια σφαίρα στην αριστερή κροταφική περιοχή μέσα σε αυτοκίνητο που είχε πέσει σε χαντάκι στη Μεσαρά. Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη εξελίξεις με προσαγωγή ατόμου η ιστορία μοιάζει αρκετά περίεργη και οι άγνωστες λεπτομέρειες που έρχονται στο φως δημιουργούν πραγματικά την εικόνα θρίλερ και μυστηρίου.

Στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης 3 Αυγούστου ενημερώθηκαν οι αρχές ότι υπήρχε τροχαίο στο δρόμο από Μοίρες προς Τυμπάκι στη διασταύρωση πριν από τη Γαλιά. Το αυτοκίνητο είχε πέσει σε χαντάκι και είχε ντελαπάρει.

Μέσα σε αυτό βρισκόταν ένας 29χρονος ο οποίος μένει μόνιμα στην Αθήνα όμως είχε έρθει για διακοπές στον τόπο καταγωγής του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας μιλούσε σε κάποιον συγγενή πριν κληθούν οι αστυνομικές αρχές για το τροχαίο. Όμως οι συγγενείς τον πήραν ξανά και δεν απαντούσαν και τότε βγήκαν και τον έψαξαν. Όταν τον έψαξαν τον βρήκαν μέσα στο Ι.Χ που είχε πέσει στο χαντάκι.

Τον μεταφέρανε στη Κέντρο Υγείας Μοιρών και από εκεί στο Βενιζέλειο. Στο Βενιζέλειο έγιναν εξετάσεις και αξονική τομογραφία και τότε παρατηρήθηκε ότι στην αριστερή πλευρά του μετώπου με ελαφριά κλίση προς τον κρόταφο φέρει μια σφαίρα. Η θέση της σφαίρας που είναι μικρού διαμετρήματος δείχνει και την κατεύθυνση από την οποία προήλθε και μοιάζει να μην ήταν από ψηλά. Αίματα βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο μεταξύ συνοδηγού και οδηγού αλλά και στην αριστερή πλευρά της καμπίνας που είναι η θέση του οδηγού. Όμως όπλο δε βρέθηκε.

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για αυτοτραυματισμό του 29χρονου με όπλο λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας. Εν συνεχεία υπήρξε η πληροφορία που ανέτρεπε τα πάντα για το τροχαίο και πλέον οι αστυνομικοί ερευνούν προς την κατεύθυνση να προήλθε η σφαίρα από τρίτο πρόσωπο. Αν και το ενδεχόμενο να αυτοπυροβολήθηκε, να προκλήθηκε το τροχαίο και ενδεχομένως κάποιος συγγενής που τον εντόπισε να αφαίρεσε το όπλο βρέθηκε και αυτό στο κάδρο των ερευνών. Όπως επίσης και η ρίψη άσκοπου πυροβολισμού.

3% πιθανότητες επιβίωσης από πυροβολισμό στο κεφάλι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λιγότερο από το τρία τοις εκατό των ανθρώπων επιβιώνουν από τραύμα στο κεφάλι από πυροβολισμό. Από αυτούς, ακόμη λιγότεροι αναρρώνουν πλήρως από τα τραύματά τους και καταφέρνουν να ζουν όπως ζούσαν πριν τον σχεδόν θανάσιμο τραυματισμό.

Δυόμισι χρόνια μετά τον πυροβολισμό στο κεφάλι, ο άνδρας είναι ακόμη ζωντανός – αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να μιλάει παρά μόνο με «μονοσύλλαβες “εκφράσεις”» και δυσκολεύεται να κατανοήσει σύνθετη γλώσσα.

Υποφέρει επίσης από ακούσιους σπασμούς στη δεξιά πλευρά του σώματός του και δυσκολίες στην κίνηση των μυών στην αριστερή πλευρά.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι εξακολουθεί να έχει συναισθήματα και είναι σε θέση να σηματοδοτεί τις επιθυμίες του με ήχους και τους μύες του προσώπου του. Τα μέλη της οικογένειας είπαν επίσης στους γιατρούς ότι είναι βέβαιοι ότι θυμάται προηγούμενα γεγονότα, αν και δεν προσκομίστηκαν αποδείξεις γι’ αυτό.

Η σφαίρα διαπέρασε την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του – η οποία εμπλέκεται στην ομιλία και στην επεξεργασία της γλώσσας και στην καθοδήγηση των κινήσεων στη δεξιά πλευρά του σώματος.

Η δεξιά πλευρά, η οποία εμπλέκεται στα συναισθήματα και στην επίλυση προβλημάτων και στις κινήσεις της αριστερής πλευράς, δεν έπαθε τίποτα. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «American Journal of Case Reports» από γιατρούς του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Άγνωστο αν ήταν ατύχημα ή απόπειρα δολοφονίας

Δεν ήταν σαφές πού συνέβη ο τραυματισμός ή γιατί ο άνδρας είχε πυροβοληθεί- αν επρόκειτο για ατύχημα ή για σκόπιμη επίθεση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πυροβολούνται στο κεφάλι πεθαίνουν σχεδόν αμέσως είτε από σοκ είτε επειδή διακόπτονται ζωτικές λειτουργίες. Μια περιοχή του εγκεφάλου στη βάση του ελέγχει ενέργειες όπως η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός, με αυτές να σταματούν αν υποστεί βλάβη – και ο θάνατος να ακολουθεί αμέσως μετά.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ασθενείς επιβιώνουν εάν η βλάβη στον εγκέφαλο δεν επηρεάζει κρίσιμες δομές και λαμβάνουν γρήγορα ιατρική φροντίδα. Αυτό συνέβη με τον ασθενή από την Κρήτη.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν να επιβιώσει κανείς από έναν τραυματισμό στην περιοχή, αν και τα άτομα θα είναι πιθανότατα ανάπηρα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι γιατροί δήλωσαν ότι αποκαλύπτουν την περίπτωση για να δείξουν πώς ο εγκέφαλος μπορεί να ανακάμψει μετά από τραυματισμό στο αριστερό ημισφαίριο.

Τι διέγνωσαν οι γιατροί

Σε αυτή την περίπτωση, ο άνδρας αναφέρθηκε ότι υπέστη εκτεταμένη βλάβη στο αριστερό εγκεφαλικό, και στο αριστερό παρεγκεφαλιδικό ημισφαίριο – που συνδέεται με τον έλεγχο των κινήσεων. Οι γιατροί έκαναν αμέσως ράμματα στο τραύμα και πραγματοποίησαν χειρουργική επέμβαση για να μειώσουν την πίεση στον εγκέφαλο και να αφαιρέσουν τα θραύσματα της σφαίρας.

Αυτό έγινε μέσω μιας επείγουσας κρανιεκτομής – μιας χειρουργικής επέμβασης που περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους του κρανίου για την ανακούφιση της πίεσης στον εγκέφαλο. Νοσηλεύτηκε για δυόμισι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε επίσης σε κρανιοπλαστική – ή μερική ανακατασκευή του κρανίου – πριν μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης για 18 μήνες.

Δύο χρόνια μετά τον τραυματισμό, τον επανέφεραν στο νοσοκομείο για έλεγχο. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από σοβαρή αφασία ή σοβαρές δυσκολίες επικοινωνίας που τον αφήνουν να δυσκολεύεται να κατανοήσει τη γλώσσα.

Διαπίστωσαν όμως ότι ήταν σε θέση να ακολουθήσει βασικές οδηγίες, όπως να καταλάβει σε ποιον από δύο ανθρώπους να δώσει ένα στυλό, αφού έλαβε οδηγίες. Διαπίστωσαν επίσης ότι ήταν σε θέση να παράγει ήχους ως απάντηση σε οδηγίες ή να εκφράζει συναισθήματα, όπως η επιθυμία να πάει σπίτι

 

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις