Νίκος Καλλέργης: «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί επιτακτική ανάγκη»

Σαν σήμερα, το 1919, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, κάτι που αποτέλεσε εφαλτήριο για τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο Νίκος Καλλέργης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, δεν ξέχασε αυτή τη «μαύρη» στιγμή της ιστορίας και έκανε λόγο για «επιτακτική ανάγκη της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων». 

«Οι Πόντιοι, όπως και εμείς οι Κρητικοί, είναι περήφανοι άνθρωποι. Αγαπάνε με πάθος την παράδοσή τους, τα ήθη και τα έθιμα τους. Και αυτοί, όπως και εμείς, έχουμε αγωνιστεί για να τα διατηρήσουμε αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων. Μας ενώνουν κοινοί αγώνες από τη ναυτική εκστρατεία του Νικηφόρου Φωκά (960 μ.Χ.). Στη Σητεία υπήρχε ένα χωριό που ονομαζόταν Τραπεζούντα. Στις 19 Μαΐου όμως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να χαμηλώνουμε το κεφάλι και να θυμόμαστε τις φρικαλεότητες που έζησαν οι Πόντιοι από τους Νεότουρκους του Κεμάλ.

Η προμελετημένη εξόντωσή τους αποτελεί γενοκτονία και ως τέτοια επιβάλλεται να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα. Το 2019 στο Ευρωκοινοβούλιο τέθηκε το αίτημα για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων. Και εκεί, κάποιοι Έλληνες Ευρωβουλευτές αντί να ψηφίσουν υπέρ προτίμησαν να απέχουν. Τους ακούμε σήμερα να μιλάνε για αναγνώριση της Γενοκτονίας αλλά, όπως φαίνεται, την θυμούνται μόνο στις 19 Μαΐου», υπογράμμισε ο κ. Καλλέργης. 

Ο Νίκος Καλλέργης υπήρξε δημοτικός σύμβουλος στους δήμους Αγίας Βαρβάρας Μονοφατσίου και Γόρτυνας του Νομού Ηρακλείου ενώ έχει και διατελέσει Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κρήτης.          

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις