Όταν η Βουλή μετατρέπεται σε ρινγκ – Στιγμιότυπα με βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια
Όταν η Βουλή μετατρέπεται σε ρινγκ – Στιγμιότυπα με βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια

Όταν η Βουλή μετατρέπεται σε ρινγκ – Στιγμιότυπα με βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Το επεισόδιο στη Βουλή με τη χειροδικία του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο ήταν αδιανόητο για ένα κοινοβούλιο χώρας κράτους μέλους της ΕΕ. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική Βουλή, μεταπολεμικά, μετατρέπεται σε ρινγκ.

Το 1965, με φόντο τα γεγονότα της αποστασίας, ο φρούραρχος της Βουλής απομάκρυνε με κεφαλοκλείδωμα τον τότε βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Μπίρη, ο οποίος είχε φέρει μια καρέκλα στο κεφάλι του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Παπασπύρο.

Στις 26 Απριλίου 1966, ένα χρόνο μετά την αποστασία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του (αποστάτη) Στέφανου Στεφανόπουλου, οι βουλευτές Γ. Καστανίδης και Θ. Παναγιώτου, που αµφότεροι ανήκαν στην Ενωση Κέντρου, συγκρούστηκαν με τον Αναστάσιο Λώρα από το Φιλελεύθερο ∆ηµοκρατικό Κέντρο και τον Ιωάννη Προκοπίδη από την ΕΡΕ. Το επεισόδιο ήταν τόσο σοβαρό που οι αστυνομικοί της φρουράς αναγκάστηκαν να επέμβουν για τους χωρίσουν, ενώ σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, κάποιοι αναγκάστηκαν να φύγουν με φορείο από τη Βουλή εξαιτίας των γρονθοκοπηµάτων.

Το 1982, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσακλίδης, επιτέθηκε με μπουνιές κατά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ηλία Βουγιουκλάκη. Στο συμβάν είχαν εμπλακεί και άλλοι βουλευτές. Το Ιούνιο του 1993, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Ζαχαράκης, χειροδίκησε κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Διαμαντίδη, ύστερα από έναν διαπληκτισμό που είχαν οι δυό τους.

Όταν η Βουλή μετατρέπεται σε ρινγκ – Στιγμιότυπα με βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια

 

Λίγο αργότερα, την ίδια χρονιά, τον Νοέμβριο του 1993, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεδίκολου, είχε χαστουκίσει τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα. Το περιστατικό είχε συμβεί κατά τη διάρκεια μιας μεταμεσονύκτιας συνεδρίασης για επαναφορά απόστρατων στο στράτευμα. Η αναφορά του Στρατή Κόρακα προς τον Κεδίκογλου πως πάει πάλι «να βολέψει τους δικούς του» ήταν αρκετή για να ξεσπάσει το επεισόδιο.

Με την εμφάνιση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στη Βουλή, τα επεισόδιο και οι εντάσεις αυξήθηκαν ραγδαία στη Βουλή. Οι χυδαίες φραστικές επιθέσεις, ο ρατσιστικός λόγος και οι τραμπουκισμοί συνόδευαν σχεδόν κάθε παρέμβαση των βουλευτών της εγκληματικής οργάνωσης.

Ένα από τα πιο κραυγαλέα περιστατικά ήταν το σπρώξιμο του Ηλία Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια, το 2017. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Δένδιας πέρασε μπροστά από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής την ώρα που μιλούσε ο Κασιδιάρης. «Δεν βλέπεις ότι μιλάω; Όταν μιλάω εγώ, ρε, δεν θα περνάς από μπροστά μου», του είπε ο Κασιδιάρης και όταν ο Νίκος Δένδιας του ζήτησε το λόγο για τη συμπεριφορά του, ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής τον έσπρωξε. Ο πρόεδρος της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας φώναζε τη «φρουρά», ενώ οι χρυαυγίτες πετούσαν μπουκάλια με νερό μέσα σε πανδαιμόνιο.

 

 

Ένα επίσης χαρακτηριστικό περιστατικό, ήταν αυτό που η σύγκρουση αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή με την παρέμβαση του Πύρρου Δήμα, τον Ιούνιο του 2014. Ο πρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης κάλεσε από τον Χρήστο Παππά να ανακαλέσει χυδαίες ύβρεις που ακούστηκαν για άλλη μια φορά από τους χρυσαυγίτες. Αυτοί ξεσηκώθηκαν αρχίζοντας να βρίζουν ακόμη χυδαιότερα.

Όταν ο Πέτρος Τατσόπουλος τους αποκάλεσε φασίστες, ο Νίκος Μίχος σηκώθηκε από τη θέση και κατευθύνθηκε προς τον ανεξάρτητο τότε βουλευτή. Λίγο πριν φτάσει παρενέβη ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πύρρος Δήμας λέγοντάς του: «Κάνε πίσω τώρα! Μην τολμήσεις άλλο βήμα». Ο Νίκος Μίχος σταμάτησε και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις