Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο – Ψηφίζεται στις 15 Φεβρουαρίου

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί το απόγευμα της Πέμπτης το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση.

Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 5/2 και θα συνεχιστεί έως την Δευτέρα 12/2. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στην Ολομέλεια θα γίνει διήμερη συζήτηση στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Εκ μέρους της ΝΔ εισηγήτρια των προωθούμενων διατάξεων θα είναι η κυρία Μαρία Συρεγγέλα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Κώστας Τσιάρας. Εκτός αυτού αύριο Παρασκευή 2/2 θα διεξαχθεί η «Ώρα του πρωθυπουργού» με τον Κυριακή Μητσοτάκη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Αλέξη Χαρίτση για τον θεσσαλικό κάμπο. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στο κοινοβούλιο οι νέοι ποινικοί κώδικες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πολυνομοσχέδιο του Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τώρα που… διάβασαν όλοι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ποιοι συμφωνούν, ποιοι διαφωνούν και ποιοι θα απέχουν

Όπως έγραφε το Πρώτο Θέμα, η αποκάλυψη του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία στο Υπουργικό Συμβούλιο λειτούργησε για το Μαξίμου ως επιταχυντής εξελίξεων, καθώς το εν λόγω νομοθέτημα θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως του Αγίου Βαλεντίνου, το πολύ έως τις 14 Φεβρουαρίου δηλαδή. Με άλλα λόγια, ένα σύνθετο κοινωνικό ήτημα που επί μήνες έχει σηκώσει πολλή σκόνη στη δημόσια συζήτηση θα λήξει σε ένα χρονικό σημείο που είναι αρκετά μακριά από τις ευρωεκλογές, στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καταγράψει ένα ποσοστό τουλάχιστον πολύ κοντά στο 33% του 2019.

Το ζήτημα βεβαίως εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., μιας και υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που διαφωνούν κάθετα ή προβληματίζονται. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην κομματική βάση. Ομως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη Ν.Δ., καθώς και στο ΠΑΣΟΚ ειδικά η κατάσταση είναι έκρυθμη, με αρκετούς βουλευτές να έχουν ισχυρές ή πιο ήπιες ενστάσεις για το κυβερνητικό νομοσχέδιο και τον Νίκο Ανδρουλάκη να προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση με το να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, μένει να φανεί αν όλοι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά και αν θα υπάρξει κάποια πειθαρχική κύρωση για βουλευτή που μπορεί π.χ. να απόσχει της ψηφοφορίας. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών της Ν.Δ. και του Μεγάρου Μαξίμου, θα πρόκειται για το πρώτο «δικαιωματικό» νομοσχέδιο μείζονος κλίμακας που θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ.

Και αυτό γιατί με βάση τους υπολογισμούς, πάνω από 110 «γαλάζιοι» αναμένεται να το υπερψηφίσουν, ο καθένας για διάφορους λόγους, ακόμα και αν δεν έχουν εκδηλωθεί άπαντες. Αλλοι είναι απόλυτοι θιασώτες της λογικής του, άλλοι άκουσαν τα επιχειρήματα που εκφράστηκαν στον δημόσιο διάλογο και μεταπείστηκαν, ενώ άλλοι κινούνται με γνώμονα τον… πολιτικό ρεαλισμό και προτιμούν να είναι μαζί με τον πρωθυπουργό σε μια σημαντική απόφαση παρά απέναντί του.

Από την άλλη, διεργασίες υπάρχουν και στην ομάδα των διαφωνούντων με το νομοσχέδιο. Κάποιοι βουλευτές είναι της άποψης ότι θα πρέπει να καταψηφίσουν για λόγους αρχής, εκφράζοντας και ανησυχίες για τη γενική φιλοσοφία και κατεύθυνση της παράταξης, ενώ άλλοι κατευθύνονται στην αποχή, στη λογική ότι θέλουν να διαφωνήσουν, αλλά δεν θέλουν και να έρθουν σε ρήξη με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», αυτή την ώρα υπάρχουν σχεδόν 100 βουλευτές της Ν.Δ. που λένε «Ναι», 24 που είναι σίγουρα στο «Οχι», 14 έχουν αποφασίσει να απέχουν, ενώ οι υπόλοιποι από το σύνολο των 158 είναι αμφιταλαντευόμενοι. Εκτιμάται ότι αρκετοί εξ αυτών που είναι σε αυτή τη φάση… σε διαδικασία ενδοσκόπησης θα στραφούν εν τέλει στην υπερψήφιση.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις