Τριετίες: Ποιους εργαζόμενους αφορούν - Πότε θα εφαρμοστεί το «ξεπάγωμα»
Τριετίες: Ποιους εργαζόμενους αφορούν - Πότε θα εφαρμοστεί το «ξεπάγωμα»

Τριετίες: Ποιους εργαζόμενους αφορούν – Πότε θα εφαρμοστεί το «ξεπάγωμα»

Το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την 87η ΔΕΘ, μία διαδικασία, η οποία είχε «παγώσει» από τον Φεβρουάριο του 2012 και επιστρέφει μετά από 12 χρόνια ξανά για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και διαθέτουν έως και 9 χρόνια προϋπηρεσία μετά το 2012, θα λάβουν αύξηση έως και 30%.

Το «πάγωμα», ο αποκλεισμός δηλαδή από τις τριετίες, αφορούσε όσους εργαζόμενους συμπλήρωναν μια, δύο ή και τρείς τριετίες προϋπηρεσίας από το 2012 και εντεύθεν. Όσοι είχαν συμπληρώσει τη απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούσαν το επίδομα.

Η δέσμευση της χώρας με τον αντίστοιχο μνημονιακό νόμο προέβλεπε την επαναφορά των τριετιών, όταν μειωθεί η ανεργία στη χώρα μας κάτω από το 10%, ωστόσο μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι τριετίες επανέρχονται νωρίτερα, πριν δηλαδή η ανεργία προσεγγίσει το απαιτούμενο όριο, κάτι το οποίο τοποθετείται χρονικά εντός του 2025.

Ποιους αφορά το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Σήμερα οι μισθολογικές τριετίες δίδονται μόνο σε όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία έως το Φεβρουάριο του 2012. Για να επανέλθουν οι τριετίες σε όλους θα πρέπει η ανεργία να «πέσει» κάτω από το 10%.

Κάτι τέτοιο θα σημάνει προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες). Σήμερα κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Αντιστοίχως, οι εργαζόμενοι που πρωτο προσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχουν απωλέσει το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

Το γεγονός αυτό έχει οδήγησε σε μια στρέβλωση της αγοράς εργασίας, ως προς τις αμοιβές μετά το 2012. Η μη εξέλιξη των τριετιών δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων ως προς τις αμοιβές τους. Με δεδομένο ότι από την 1η Απριλίου, ο νέος κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ, όσοι έχουν προϋπηρεσία μιας τριετίας χάνουν 78 ευρώ το μήνα, όσοι έχουν δύο τριετίες η απώλειά τους ανέρχεται σε 156 ευρώ, ενώ φτάνουν στα 234 ευρώ, σε μηνιαία βάση, για όσους έχουν συμπληρώσει τρεις τριετίες.

Τι προβλέπεται

Όλοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια θα λαμβάνουν πλέον τις τριετίες με αποτέλεσμα οι αμοιβές να διαμορφωθούν ως εξής: χωρίς τριετία 780 ευρώ. Με μία τριετία 858 ευρώ, με δύο τριετίες 936 ευρώ και με τρεις τριετίες 1.014 ευρώ.

Όταν θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου που αναμένεται – εντός του 2024 – τα όρια αυτά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις