Μαρτυρικά χωριά του Ρεθέμνους

Τετάρτη 23 Αυγούστου του 2023. Βραδιά μνήμης και τιμής. Η τέλεια βιβλιοπαρουσίαση. Η τέλεια εκδήλωση. Και δεν θα μπορούσε να μην ήτανε όλα τέλεια, αφού ή επιμελήτρια-συγγραφέας του βιβλίου : «Μαρτυρικά χωριά» Νομού Ρεθύμνου Εύα Λαδιά, δεν κάνει τίποτα που να μην αγγίζει την τελειότητα. Η εκλεχτή φίλη, διακεκριμένη δημοσιογράφος Εύα, εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει δώσει αρκετά δείγματα γραφής υπευθυνότητας και σεβασμού σε ό, τι κάνει. Σημαντική ερευνήτρια της τοπικής ιστορίας του Ρεθέμνους και όχι μόνο, έχει βάλει τη δική της μεγάλη σφραγίδα στη διάσωση των ιστορικών ντοκουμέντων των ολοκαυτωμάτων των μαρτυρικών χωριών.

Ο φιλόξενος αίθριος χώρος του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου,, υπό την επιμέλεια του αγαπητού Αρχαιολόγου Βασίλη Σιμιτζή, υποδέχτηκε το πολυπληθές ακροατήριο. Ο συντονιστής της εκδήλωσης εκπαιδευτικός Νίκος Δερεδάκης και ο παρουσιαστής του βιβλίου επίσης εκπαιδευτικός Γιώργος Καλογεράκης, οι καταλληλότεροι. Οι ομιλητές Μανώλης Χαλκιαδάκης εκδότης των Ρεθεμνιώτικων Νέων και ο Μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης, άψογοι. Μα και οι παρεμβάσεις του Αριστομένη Συγγελάκη του Γιώργη Σμπώκου και του Θανάση Μπαμπανέβα, ουσιαστικές. Το οπτικοακουστικό υλικό συμπλήρωσε την επιτυχία αυτής της σημαντικής εκδήλωσης. Εκλεχτές παρουσίες, αλλά και πολλές απουσίες προσωπικοτήτων του Ρεθέμνους που οφείλανε να τιμήσουνε την αγαπητή Εύα.

Ήμουνα από τους τυχερούς του ακροατηρίου, που παραβρέθηκα και απόλαυσα αυτή την ιδιαίτερη μυσταγωγία. Και σ’ άλλα με υγεία αγαπητή φίλη Εύα και σε ευχαριστώ, που για το ξεκίνημα της εκδήλωσης επέλεξες και πρόβαλες το επίκαιρο ποίημά μου : Θρήνος στα «Καμένα χωριά» του Κέντρους, μελοποιημένο από την κόρη μου Εμμανουέλα καθηγήτρια μουσικής.

Αύγουστος του 2023 Σταύρος Φωτάκης

Μαρτυρικά χωριά του Ρεθέμνους

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις