Υγιεινά μελομακάρονα με βρώμη
Σήμερα σας έχω μια εύκολη συνταγή για μελομακάρονα η οποία δεν χρειάζεται ψήσιμο, είναι αρκετά υγιεινά όπου θα τα απολαύσουμε χωρίς τύψεις (με μέτρο πάντα). Δεν περιέχει ζάχαρη, ούτε αλεύρι. Επίσης την συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και σαν μπάρες ενέργειας, αν δεν βάλετε την επικάλυψη σοκολάτας όπου είναι προαιρετική.
Πάμε να δούμε τα υλικά:
Για τα μελομακάρονα
- 175γρ βρώμη σε σκόνη ή αλέθουμε τις νιφάδες βρώμης στο μούλτι
- 150γρ καρύδια, όπου αφήνουμε λίγα για το ντεκόρ
- 15-20 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 1 κ.σ μέλι
- Χυμό από 1 πορτοκάλι μεγάλο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ¼ κ.γ κανέλα
- ¼ κ.γ γαρύφαλο
- 1 κ.γ κονιάκ
Για την επικάλυψη
- 125γρ κουβερτούρα
- Καρύδια
- Μαργαρίνη στη μύτη του κουταλιού
Διαδικασία
Βάζω σε ένα μπολ την βρώμη. Περνάω στο μούλτι τα δαμάσκηνα μαζί με την κανέλα και τον χυμό από πορτοκάλι μέχρι να γίνουν χυλό.
Έπειτα τα βάζω στο μπόλ με την βρώμη όπου ρίχνω και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Περνάω και τα καρύδια από το μούλτι και τα βάζω και αυτά στο μπόλ.
Αρχίζω και ζυμώνω μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και πλάθω μπαλίτσες σε σχήμα μελομακάρονου ή μπουκίτσες.
Προαιρετικά πάντα βάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας, ζεσταίνοντας το γάλα αμυγδάλου σε χαμηλή φωτιά και προσθέτω την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια.
Αρχίζω και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και στο τέλος προσθέτω την μαργαρίνη.
Μια άλλη εκδοχή είναι να πασπαλίσετε με τριμμένη καρύδα ή τριμμένο καρύδι.
Το μόνο σίγουρο είναι πως, ότι και να προτιμήσετε το αποτέλεσμα είναι πραγματικά απολαυστικό.
Ειρήνη Πετειναράκη
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος