ΕΕ: Κοντά σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
ΕΕ: Κοντά σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

ΕΕ: Κοντά σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία τη Δευτέρα, αναφορικά με το περίγραμμα μιας μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Γαλλίας.

Η Γαλλία ελπίζει ότι η συμφωνία θα βασίζεται στην αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ρόλου της πυρηνικής ενέργειας σε έναν πρόσφατο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ατζέντα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας συνεδριάζει τη Δευτέρα σχετικά με τη μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι των αυξήσεων των τιμών όπως αυτές που παρατηρήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα επιδιώξουν την επίτευξη γενικής προσέγγισης σχετικά με τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Η μεταρρύθμιση αποτελείται από πρόταση κανονισμού για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και πρόταση κανονισμού για τη βελτίωση της προστασίας έναντι της χειραγώγησης της αγοράς στη χονδρική αγορά ενέργειας της ΕΕ (REMIT).

Με τη μεταρρύθμιση επιδιώκεται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να καταστούν λιγότερο εξαρτημένες από τις ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων και να προστατευτούν καλύτερα από απότομες αυξήσεις των τιμών, ιδίως μέσω της βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας της μακροπρόθεσμης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γενική προσέγγιση θα αποτελέσει την εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Επίσης, η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις εξωτερικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σχετικά με την ετοιμότητα ενόψει της χειμερινής περιόδου. Η Λιθουανία θα παράσχει στους υπουργούς πληροφορίες για την πυρηνική ασφάλεια και για μακροχρόνια ζητήματα διαφάνειας που συνδέονται με την έναρξη λειτουργίας της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής του πυρηνικού σταθμού Ostravets της Λευκορωσίας. Τέλος η αναλαμβάνουσα ισπανική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της.

«Κοινή βούληση»

«Υπάρχει κοινή βούληση να εκπονηθεί ένας γενικός οδικός χάρτης στο συμβούλιο της 19ης Ιουνίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος από το γραφείο της υπουργού Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher.

Τα σχέδια είναι να βασιστούν σε συμβάσεις CFD, καθώς και μακροπρόθεσμων συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας, για μια ευρύτερη συμφωνία με στόχο τον περιορισμό της αστάθειας, τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές και την παροχή μακροπρόθεσμης προβολής στους βιομηχανικούς παράγοντες.

Θέματα που μένουν να συζητηθούν περιλαμβάνουν το εάν τα CFD θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ή όχι, εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, η υλοποίηση νέων μονάδων παραγωγής σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης και οι μηχανισμοί δυναμικότητας.

Η συμφωνία της Παρασκευής

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή σε έναν νόμο ορόσημο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού η Επιτροπή συμφώνησε να εξαιρέσει πιθανώς ορισμένες μονάδες αμμωνίας από στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η Γαλλία ακούστηκε», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Γαλλίας σε δήλωσή του το Σάββατο, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία της Παρασκευής με την ΕΕ αναγνώρισε τον ρόλο των πυρηνικών στους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Πόσο «πράσινη» είναι η πυρηνική ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, αλλά δεν είναι ανανεώσιμη. Η Γαλλία λέει ότι η στροφή της Ευρώπης προς την πράσινη ενέργεια θα απαιτήσει υδρογόνο που παράγεται τόσο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και από πυρηνικά και η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίζει και τα δύο.

Μαζί με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με συμφέροντα στην πυρηνική ενέργεια αποφάσισαν να αναστείλουν τον νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ και οι νομοθέτες είχαν ήδη καταλήξει σε μια συμφωνία για τον νόμο τον Μάρτιο, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν οριστικός.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Γερμανίας, αντιτάσσονταν στις πιέσεις της Γαλλίας, υποστηρίζοντας ότι η ανάμειξη των πυρηνικών στη νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από την τεράστια επέκταση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής.

«Μετά από μήνες αδιεξόδου, το Συμβούλιο αποφάσισε να ενισχύσει την Οδηγία της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το αποτέλεσμα θα είναι μια επενδυτική έκρηξη σε ολόκληρη την ΕΕ», ανέφερε στο Twitter ο υφυπουργός Ενέργειας και Κλίματος της Γερμανίας.

Τα στρατόπεδα

Τους τελευταίους μήνες η σύγκρουση μεταξύ των φιλοπυρηνικών μελών της ΕΕ – οι μισές χώρες του μπλοκ που διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής – και εκείνων που αντιτίθενται στην επέκταση αυτής της μορφής ενέργειας έχει κλιμακωθεί. Αυτή η αντιπαράθεση έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει εγκριθεί ακόμα η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία ορίζει ως δεσμευτικό στόχο 42,5% του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ έως το 2030.

Το στρατόπεδο υπέρ των πυρηνικών, με επικεφαλής τη Γαλλία, επιδιώκει μεγαλύτερη αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στους στόχους μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Το άλλο στρατόπεδο, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Αυστρία, απορρίπτει την πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη» πηγή ενέργειας και θέλει η ΕΕ να επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της εγκατάστασης αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Η πυρηνική ενέργεια παράγει σήμερα το περίπου 25% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

ΠΗΓΗot.gr
Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις