Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες - Τι να προτιμήσω στις γιορτές;
Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες - Τι να προτιμήσω στις γιορτές;

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες – Τι να προτιμήσω στις γιορτές;

Όλοι έχουμε αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνουμε στο κλίμα των Χριστουγέννων. Στολίζουμε και φτιάχνουμε τα παραδοσιακά γλυκά μας, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τις δίπλες και τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Ας σταθούμε όμως στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μιας και πολλοί είναι αυτοί που με ρωτάνε, ποιο είναι πιο καλό και πιο υγιεινό. Ας δούμε λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά του κάθε ένα ξεχωριστά.

Μελομακάρονα

1 μελομακάρονο ζυγίζει περίπου 30-35γρ και περιέχει περίπου 170 θερμίδες, 7γρ λιπαρά και 1,5γρ πρωτεΐνη

Κουραμπιέδες

1 κουραμπιές ζυγίζει περίπου 35-40γρ και περιέχει περίπου 240 θερμίδες, 9 γρ λιπαρά και 5,5γρ πρωτεΐνη.

Όπως βλέπουμε το μελομακάρονο έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Ειδικά αν κάποιος αντικαταστήσει το ελαιόλαδο με κάποιο σπορέλαιο, τα λιπαρά θα μειωθούν ακόμα περισσότερο. Αν κοιτάξουμε όμως την ποσότητα της πρωτεΐνης βλέπουμε ότι ο κουραμπιές υπερτερεί, λόγω του βουτύρου που περιέχει. Επίσης ο κουραμπιές θεωρείτε ότι έχει πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυτό οφείλετε στην μεγάλη ποσότητα βουτύρου και αμυγδάλου που υπάρχει στον κάθε κουραμπιέ. Γενικά όμως και τα δύο συμβάλλουν αρνητικά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλευριού.

Το συμπέρασμα είναι ότι και τα δύο αυτά γλυκά έχουν και ωφέλημα αλλά και επιβλαβή συστατικά. Οπότε αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα καταναλώνουμε με μέτρο:

Ένα (1) μελομακάρονο ή ένας (1) κουραμπιές σαν σνακ (όχι κάθε μέρα), είναι αρκετό για να τα ευχαριστηθούμε και να μην τα στερηθούμε τώρα στις γιορτές!

Ειρήνη Πετειναράκη
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις