Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην ενότητα «Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος»
Στην τέταρτη ενότητα «Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος» οι έξι πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν:
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας για εκπαιδευτικό σύστημα: «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα. Υπάρχει δέσμη μέτρων από το ΚΚΕ για την αναβάθμιση της παιδείας»., είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Ο γγ γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του στην εξίσωση των απολυτηρίων των ιδιωτικών σχολών με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων.
Η ουσία όπως εξήγησε βρίσκεται στο ότι δεν δείχνουμε καμία ανοχή σε πρόγραμμα που είναι κατά της δημόσιας παιδείας.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: «Υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να δεχτώ, γιατί είναι δικό ου το σώμα και το κάνω ό,τι θέλω εγώ. Η υποχρεωτικότητα είναι ότι χειρότερο για την δημοκρατία. Η ελληνίδα μάνα έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θεωρεί καλύτερο για αυτήν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όμως και για το δημογραφικό αλά να στηρίξουμε και την οποιαδήποτε μάνα έχει μία κύηση που μπορεί να μην της αρέσει», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Τις θέσεις μου τις υπαγορεύουν οι αρχές της χώρας μου. Έχετε μπερδέψει την πρόοδο με το παρά φύσιν ζην», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε: «Υπάρχουν πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, μόνο στις ΗΠΑ, πουθενά αλλού. Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι αποκρουστική. Γίνεται για να αναβαθμιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς, εκμεταλλευόμενα την υποχρηματοδότηση των δημοσίων».
Για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ:«Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι αποκρουστική. Αυτό που γίνεται δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα. Υπάρχει εκμετάλλευση της υποχρηματοδότησης του ελληνικού πανεπιστημίου. Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε την παιδεία που έχουμε στήσει για 150 χρόνια», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Για την ταύτιση με τον Αλέξη Τσίπρα σε συγκεκριμένα ζητήματα και κατά πόσο αυτό μπορεί να θέσει τα δύο κόμματα σε κοινή πλεύση, εξήγησε ότι έχει ζητήσει να συζητήσουν για τα θέματα στα οποία συμφωνούν. «Η πόρτα έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα».
Στην τοποθέτηση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «το νέο εθνικό σύστημα υγείας αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Δεν είναι αποδεκτές οι καθυστερήσεις σε ραντεβού, όπως και τα ράντσα. Θα αναμορφώσουμε τα έκτακτα περιστατικά σε 80 νοσοκομεία. Η μείωση των ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία».
«Το πρόγραμμα ξεκινάει από τα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις για να καλύψουμε τα κενά και να διορθωθούν καθυστερήσεις σε χειρουργεία και προβλήματα που δεν είναι αποδεκτά. Έχουμε σχέδιο για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και 156 καινούρια Κέντρα υγείας στην Περιφέρεια αλλά και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες και έμφαση στον Προσωπικό Γιατρό», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν υπάρχει διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στόχος μας είναι η μείωση τους και του κοινωνικού αποκλεισμού με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές και έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει την λαϊκή εντολή που πήρε, διότι παρέλαβε άδεια ταμεία.
Καταφέραμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις αποτύχανε, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και φέραμε κέρδος. Φέραμε την 13η σύνταξη και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Για τις συντάξεις ανέφερε: «Αυτή την τετραετία οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 7 δις. λιγότερα και αυτά θα δοθούν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε: «Έχω αγωνιστεί για τα εθνικά θέματα και έχω σταθερή στάση. Κάθε πολίτης έχει καταλάβει ότι δεν αποτελούσα κίνδυνο για την δημοκρατία. Αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία. Να πάνε στην φυλακή όσοι συνέθεσαν αυτό το παρακράτος», ανέφερε για τις υποκλοπές.
«Δεν δέχομαι να κρύβουμε τις ευθύνες κάτω από το χαλί» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Να γίνει διαγωνισμός με οικονομικά κίνητρα για να έρθουν οι καλύτεροι Έλληνες να υπηρετήσουν το συμφέρον της χώρας», τόνισε.
«Λευκή επιταγή σε αναθεώρηση χωρίς να έχουμε συμφωνήσει ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου ως προτεραιότητα με εθνικό απολυτήριο για να μην κρίνεται σε μία μόνο εξέταση το μέλλον του μαθητή», είπε για την παιδεία.