Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και Διατροφή
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και Διατροφή

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και Διατροφή

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Τι ρόλο παίζουν οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου τόσο στην εμφάνιση, όσο και για στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης; Μάλλον τον κυριότερο!

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση γίνεται όταν τα οξέα επιστρέφουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο και αυτό όταν γίνεται συχνά μπορεί να προκαλέσει κάποιες επιπλοκές και δυσάρεστα συμπτώματα, ένα από αυτά είναι και οι καούρες.

Αιτίες που την προκαλούν

Ο σφηκτήρας στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου έχει αποδυναμωθεί ή χαλαρώσει
Από την άλλη τα τρόφιμα που επιλέγουμε επηρεάζουν την ποσότητα οξέων που παράγει το στομάχι

Πως θα μειώσουμε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης

Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι επιλογές των τροφών που καταναλώνει ένα άτομο παίζει σημαντικό ρόλο. Για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα θα πρέπει να εν τάξη στην διατροφή του τα παρακάτω τρόφιμα.

Βρώμη. Η βρώμη είναι ένα δημητριακό που περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Άλλες επιλογές είναι ψωμί, ρύζι, δημητριακά, κ.α ολικής άλεσης
Τζίντζερ. Έχει αρκετές αντιφλεγμονώδες ουσίες και θεωρείτε ένα φυσικό γιατρικό για το γαστρεντερικό σύστημα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήτε είτε σε σκόνη, είτε τριμμένο στα φαγητά, σε αφεψήματα κ.α
Λαχανικά. Όλα τα λαχανικά είναι χαμηλά σε λίπος και σε σάκχαρα, οπότε βοηθούν και στην μειωμένη παραγωγή των οξέων του στομάχου. Κάποιες καλές επιλογές είναι τα πράσινα φασολάκια, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα χόρτα, οι πατάτες και τα αγγούρια
Φρούτα (όχι εσπεριδοειδή). Τα πεπόνια, οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια είναι από τα φρούτα τα οποία μειώνουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης
Άπαχο κρέας και θαλασσινά. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι χαμηλά σε λιπαρά και μειώνουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Προτιμήστε να τα καταναλώσετε ψητά ή βραστά
Ασπράδι αυγού. Το ασπράδι είναι μια πολύ καλή επιλογή γιατί δεν περιέχει λίπος, σε αντίθεση με τον κρόκο που μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα
Καλά λιπαρά. Στα καλά λιπαρά συγκαταλέγοντε το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί (ανάλατοι και ωμοί), το αβοκάντο και τα ψάρια. Οπότε μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και αντικαταστήστε το με πολυακόρεστα λιπαρά

Επίσης κάτι άλλο που βοηθάει είναι να κάνετε συχνά και μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην επιβαρύνετε το πεπτικόσας σύστημα.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις