Μάνφρεντ Βέμπερ: Είναι καιρός για μια νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

Είναι καιρός να ξανασκεφτούμε την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση η οποία θα βασίζεται σε δύο πυλώνες.

Αφενός, υπάρχει η ανάγκη για αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και αυτό θα γίνει με την παρουσία και την ενίσχυση του δυναμικού της Frontex. Είναι οι φύλακες των συνόρων και της ακτοφυλακής εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίζουν ποιος έρχεται στην Ευρώπη και ποιος όχι, και όχι η μαφία των λαθρεμπόρων. Αυτό συνεπάγεται επίσης ότι επιτρέπεται στα κράτη μέλη που το επιθυμούν να μπορούν να υψώνουν φυλασσόμενους φράχτες με ευρωπαϊκά κονδύλια σε περίπτωση κρίσης.

Αφετέρου, πρέπει επιτέλους να καταφέρουμε να επιστρέψουμε ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο δεν είναι πρόσφυγες που ξεφεύγουν από τον πόλεμο, αλλά παράνομοι μετανάστες που αναζητούν εργασία, σημειώνουν. Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενιαίων κανόνων για τις ΜΚΟ που πραγματοποιούν αποστολές έρευνας και διάσωσης οι οποίοι θα τις υποχρεώνουν να σέβονται το Δίκαιο της θάλασσας.

Η μεταναστευτική κρίση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού. Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική επίλυσης προβλημάτων στο επίπεδο των 27 και όχι άσκοπες διαμάχες που φέρνουν διχασμό όπως συνέβη στην περίπτωση του Ocean Viking».

Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να προλαμβάνει τραγωδίες στη θάλασσα, αποτρέποντας τους μετανάστες από το να πραγματοποιήσουν τη διέλευσή τους. Θα πρέπει επίσης να επανεξετάσουμε τη δυνατότητα ύπαρξης ευρωπαϊκών κέντρων προκαταρκτικού ελέγχου εκτός των συνόρων μας, προκειμένου να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις ασύλου πριν τεθούν σε κίνδυνο άτομα που δεν είναι επιλέξιμα. Αυτή η αποκλειστική διαδικασία θα έδινε τέλος στις τραγωδίες που πλήττουν τη Μεσόγειο, ενώ θα άλλαζε αποφασιστικά τον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε όσους πραγματικά χρειάζονται προστασία, δείχνοντας αυστηρότητα και ανθρωπιά.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις