Realtors Kreta
Realtors Kreta

Καλοκαίρι μέχρι την Πρωτοχρονιά – Οι πρώτες εκτιμήσεις έως τα "Φώτα"

Παρατεταμένες Αλκυονίδες ημέρες μέχρι και το τέλος του έτους προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, με τον Χειμώνα να αρνείται πεισματικά να κάνει την εμφάνισή του.

Παγοθύελλα στις ΗΠΑ, ήπιος ο καιρός στην Ευρώπη με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες στο νότο και τη χώρα μας. Κυριαρχεί η απόλυτη αντίθεση με τον υδράργυρο σήμερα στη χώρα μας να ξεπερνά και τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αναμένεται να παραμείνει «γλυκός» μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Για τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου θα πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μίλησε για «τον πιο ζεστό Δεκέμβριο όλων των εποχών» και έκανε λόγο για παρατεταμένες Αλκυονίδες ημέρες «χωρίς χειμώνα». Η θερμοκρασία συνεχίζει να κυμαίνεται πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ ο νέος χρόνος όλα δείχνουν πως θα μας βρει με ζέστη.

Ήπιες καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια προβλέπει για σήμερα, Τρίτη 27/12, και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με τον υδράργυρο σε νέα άνοδο.

«Με αυξημένη υγρασία και τοπικές ομίχλες ξεκινάει η σημερινή ημέρα στη χώρα μας» είπε ο μετεωρολόγος του OPEN. «Μέχρι και τα Φώτα δεν φαίνεται κάποια αξιόλογη κακοκαιρία».

Παγετός και ομίχλη στα ηπειρωτικά το πρωινό της Τρίτης 27/12 – Στους -4 °C η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία

Ωστόσο, παγετός σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Τρίτης 27/12 στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με τη χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στο Νέο Καύκασο Φλώρινας με -4,2 °C. Παράλληλα, η ορατότητα είναι κατά τόπους περιορισμένη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τοπικών ομίχλων στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις πρωινές ώρες της Τρίτης 27/12, παρουσιάζονται στον ενσωματωμένο πίνακα της παρακάτω εικόνας. Η εικόνα προέρχεται από την κάμερα στην περιοχή της Περτουλίου Θεσσαλίας, η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο καμερών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Τα ακραία φαινόμενα σε Αμερική και Ευρώπη προβληματίζουν τους ειδικούς

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κινδυνεύουν μέχρι το 2050 να εξαφανιστούν αμμώδεις παραλίες στην Ελλάδα από την στάθμη της θάλασσας που ανεβαίνει.

Οι ΗΠΑ έχουν μπει στην κατάψυξη με θερμοκρασίες που μερικές φορές ξεπερνούν τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που η Ευρώπη, βιώνει τα πιο ζεστά Χριστούγεννα, βλέποντας τον υδράργυρο, να σκαρφαλώνει ακόμα και στους 22 βαθμούς.

Το ακραίο αυτό φαινόμενο, έρχεται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με κορυφαίους ειδικούς, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα ακολουθήσει.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε πρόσφατα στο Open, ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός:

«Τέτοια φαινόμενα αυτής της έκτασης συμβαίνουν μια φορά στα 60, 70 χρόνια ή και 80 χρόνια. Ο άνθρωπος έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και όπως έχω τονίσει πολλές φορές όταν το ακραίο γίνεται σύνηθες τότε τα πράγματα δεν θα έχουν επιστροφή».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο εάν περιορίσουμε την σπατάλη του φαγητού και να ανακυκλώνουμε.

Η εξέλιξη του καιρού μέχρι και την Πρωτοχρονιά

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις τοπικά έως 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια θα φθάσει τους 17 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 19 και στα νότια τους 20 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως στα βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις που από αργά το απόγευμα θα αυξηθούν. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στην περιοχή του Κορινθιακού και τα νότια της Πελοποννήσου τοπικά έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στην Κρήτη τοπικά έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος. Τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο

Στα βόρεια, τα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς βροχές. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά όπου πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια από δυτικές βορειοδυτικές 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια θα φθάσει τους 13 με 15 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 με 18 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29-12-2022
Στα δυτικά, τα ανατολικά ηπειρωτικά και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-12-2022
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ασθενείς τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 31-12-2022 (ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 01-01-2023 (ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ)
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Καιρός - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις