Realtors Kreta
Realtors Kreta

Συνεταιριστικό δημοπρατήριο για το ελαιόλαδο από την Ένωση Ηρακλείου

Τα δεδομένα στην αγορά ελαιολάδου φιλοδοξεί να αλλάξει η Ένωση Ηρακλείου μέσα από τη δημιουργία ενός δημοπρατηρίου που θα διενεργεί δημοπρασίες μεγάλης ή και μικρότερης κλίμακας, με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμών για τους συνεταιρισμούς, τους ιδιώτες ελαιουργούς και τους παραγωγούς.

Το διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης του νησιού αποφάσισε την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία “Δημέλαιο”, η οποία, σε ρόλο μεσάζοντα, θα αναλάβει την αποθήκευση – δημοπράτηση ελαιολάδου για λογαριασμό των κρητικών συνεταιριστικών και ιδιωτικών ελαιουργείων, έναντι μικρής προμήθειας. Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα γίνεται σε δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 3.000 τόνων, στους αποθηκευτικούς χώρους του τυποποιητηρίου της Ένωσης, στη Βιομηχανική Περιοχή.

Όπως εξήγησε στο ertnews ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της “Δημέλαιο” και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, η εταιρεία έχει ήδη νομική υπόσταση και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα. Οι ενδιαφερόμενοι συνεταιρισμοί ή ιδιώτες ελαιουργοί, θα μπορούν να αποθηκεύουν ποσότητες ελαιολάδου σε δεξαμενές οι οποίες θα σφραγίζονται, αφού προηγουμένως ληφθούν δείγματα που θα εξετάζονται από το Χημείο της Ένωσης, αλλά και τον ίδιο τον ελαιουργό, εφόσον το επιθυμεί. Με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου θα διατίθεται προς δημοπράτηση, πάλι με τη σύμφωνη γνώμη του ελαιουργού.

Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης, είναι να επιτυγχάνονται οι καλύτερες δυνατές τιμές μέσα από μεγάλες ή και μικρότερης κλίμακας δημοπρασίες. Η εμπειρία, πρόσθεσε ο ίδιος, από τις δημοπρασίες που διενεργούνται μεμονωμένα από τους συνεταιρισμούς, έχει δείξει ότι με αυτή τη διαδικασία το κρητικό ελαιόλαδο πωλείται σε καλύτερες τιμές, προς όφελος των παραγωγών του.

Στο μεταξύ, ήδη από χθες τέθηκε σε λειτουργία το διαδικτυακό παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου που δημιούργησε η Ένωση Ηρακλείο. Επισκεπτόμενοι οι ενδιαφερόμενοι την ιστοσελίδα times-elaioladou.gr θα μπορούν να ενημερώνονται για τις τιμές και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη διάθεση του προϊόντος ανά συνεταιρισμό ή ιδιωτική επιχείρηση.

Η απόφαση για την δημιουργία της “Δημέλαιο” ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης ομόφωνα, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. Μιχάλη Καμπιτάκη. Όπως είπε ο κ. Καμπιτάκης στο ertnews, ο ίδιος κατά τη συνεδρίαση εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με την ασφάλεια των αποθηκευμένων ποσοτήτων προϊόντος – ζήτημα που κατά τον κ. Χιλετζάκη έχει ήδη επιλυθεί, τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών τιμών για τους συνεταιρισμούς που θα παραδίδουν ελαιόλαδο κ.α.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις