Καταγράφεται το ρεκόρ που αμφισβητήθηκε και γκρεμίστηκε 90 χρόνια μετά: 58 βαθμοί Κελσίου σε πόλη της Λιβύης!

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Την λένε Αλ Αζίζια και είναι μια μικρή πόλη στα βόρεια της Λιβύης, 41 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Τώρα τι συνέβη κάποτε στην Αλ Αζίζια και πήρε θέση στην ενότητα Σαν Σήμερα; Ούτε μάχη αιματηρή, ούτε φονικός σεισμός, ούτε κάποια στυγνή δολοφονία.

 

Διαβάστε λοιπόν: Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922 στην πόλη Αλ Αζίζια της Λιβύης, που βρίσκεται στο οροπέδιο Dzheffar Sahel, κοντά στην ομώνυμη έρημο, καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία, που έχει δείξει ποτέ θερμόμετρο σε κατοικημένη περιοχή, σε μια βάση ιταλικού στρατού . Πάρτε ανάσα: 58 βαθμοί Κελσίου!

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουλίου και το θερμόμετρο 56,7 βαθμούς Κελσίου – Το απίθανο ρεκόρ της Κοιλάδας του Θανάτου

Και το ρεκόρ καταγράφηκε, όμως αμφισβητήθηκε και σήμερα πλέον θεωρέιται ψευδές. Γιατί;

Λένε πως ο μετεωρολογικός σταθμός είχε στηθεί, τότε, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο χώρο, που απορροφούσε περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και συνεπώς ανέβαζε υψηλότερη θερμοκρασία.

Εκείνη την ημέρα, λέγεται επίσης, ότι ο άνθρωπος που κατέγραφε τις μετρήσεις είχε αντικατασταθεί από έναν άπειρο υπάλληλο που δεν ήταν εξοικειωμένος στη χρήση του θερμομέτρου και του αρχείου καταγραφής θερμοκρασιών.

Και μ’ αυτά και μ’ εκείνα τον Σεπτέμβριο του 2012, 90 χρόνια μετά δηλαδή, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε επίσημα ότι το ρεκόρ των 58 βαθμών Κελσίου ήταν άκυρο και ότι τα πρωτεία κατέχει η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ με 56,7 βαθμούς Κελσίου, ρεκόρ που είχε μετρηθεί το 1913.

Η πόλη Αλ Αζίζια σχεδόν έναν αιώνα μετά έχασε το ρεκόρ της!

Μετά έναν αιώνα, τι ψάχνεις;

Η έρευνα των μετεωρολόγων διαπίστωσε ότι η μέτρηση – πιθανότατα – παραμορφώθηκε από κάποιον που ανέγνωσε λάθος ένα θερμόμετρο. Κι αυτό πήρε 90 χρόνια για να το διακριβώσουν!

Το ρεκόρ της Λιβύης αμφισβητήθηκε, όταν η ομάδα των επιστημόνων που ασχολήθηκαν με την υπόθεση έκρινε ότι ήταν η μέτρηση ασυνεπής με τις μετέπειτα μετρήσεις που έγιναν στην ίδια τοποθεσία και σε κοντινούς μετεωρολογικούς σταθμούς. Λέγεται πως εκείνη την ημέρα, που θύμιζε πυρωμένο ξυλόφουρνο, οι κοντινοί μετεωρολογικοί σταθμοί είχαν καταγράψει θερμοκρασίες 18 βαθμών χαμηλότερα…

Κι από το 2012 η Αλ Αζίζια μισεί μετεωρολόγους και Κοιλάδα του Θανάτου που της «έκλεψαν» το ρεκόρ και την έβγαλαν από το βιβλίο Γκίνες.

Κι έτσι το απόλυτο ρεκόρ της Αλ Αζίζια μπήκε πλάι στο 9,79 του Μπεν Τζόνσον που πέτυχε στα 100 μέτρα των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ και στις επτά πρωτιές του Λανς Άρμστρονγκ στον Γύρο της Γαλλίας…

Και πίσω από όλα αυτά; Ποιοι άλλοι οι Αμερικάνοι! Φονιάδες των ρεκόρ, Αμερικάνοι λοιπόν!

Πηγή ethnos.gr
Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις