Κάτω από το «φράγμα» των 2 ευρώ έπεσε η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης, μετά από έξι μήνες

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο έπεσε χθες η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η μέση τιμή, με βάση τις μετρήσεις σε 4.399 πρατήρια καυσίμων, διαμορφώθηκε την Τρίτη στα 1,993 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης 95 οκτανίων. Σε πολλά πρατήρια της Αττικής η τιμή έχει πέσει κάτω από τα 2 ευρώ εδώ και λίγες ημέρες, όμως η μέση τιμή αντικατοπτρίζει τη μείωση του κόστους της βενζίνης και στην περιφέρεια, όπου συνήθως οι τιμές είναι υψηλότερες, ειδικά στα νησιά.

Συνεχίστηκε, παράλληλα, η καθοδική πορεία της μέσης τιμής της αμόλυβδης 100 οκτανίων, η οποία διαμορφώθηκε λίγο κάτω από τα 2,23 ευρώ ανά λίτρο.

Η αποκλιμάκωση των τιμών παρατηρείται επί εβδομάδες, τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου, όμως δεν είναι σαφές εάν η απόφαση της ομάδας ΟΠΕΚ+ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου θα προκαλέσει ανοδικές πιέσεις το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης πέφτει κάτω από το «φράγμα» των 2 ευρώ μετά από σχεδόν έξι μήνες, καθώς «σκαρφάλωσε» πάνω από αυτό το επίπεδο μεταξύ 7 κι 8 Μαρτίου.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών μέσω των προγραμμάτων επιδοτήσεων Fuel Pass 1 και Fuel Pass 2, τα οποία αφορούν το εξάμηνο Απρίλιος-Σεπτέμβριος και ουσιαστικά καλύπτουν την αύξηση στην τιμή των καυσίμων για τη μεγάλη πλειονότητα των οδηγών.

Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες είχαν υποβάλλει αίτηση για το Fuel Pass 2, και το ποσό που έχει διατεθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερες Ειδήσεις