Realtors Kreta
Realtors Kreta

Παρίσι: Σκύλος κόλλησε ευλογιά των πιθήκων από τους ιδιοκτήτες του

Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε σκύλο καταγράφηκε στο Παρίσι, οδηγώντας τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) να ενημερώσουν τον ιστότοπό τους για να συμπεριλάβουν τους σκύλους στα ζώα που είναι επιρρεπή στη μόλυνση από τον ιό.

Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από τους ανθρώπους στα ζώα δήλωσε το CDC, το οποίο μελετά ποια άλλα ζώα μπορούν να προσβληθούν από τον ιό. Η λίστα του CDC περιλαμβάνει 10 ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, τα οποία μπορούν να μολυνθούν από τον ιό.

«Αυτό είναι το πρώτο περιστατικό μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε ζώο», δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post, η Ρόζαμουντ Λούις, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων.

Ο σκύλος, ένα ιταλικό λαγωνικό 4 ετών, βρέθηκε θετικός 12 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ιδιοκτητών του, οι οποίοι, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Lancet», τον άφηναν να κοιμάται μαζί τους. Οι ιδιοκτήτες του, δύο άνδρες ηλικίας 27 και 44 ετών, εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα του ιού – αδυναμία, πονοκέφαλο και πυρετό- ενώ λίγο αργότερα παρουσίασαν και δερματικές αλλοιώσεις. Ο σκύλος επίσης εμφάνισε αλλοιώσεις στο δέρμα και τους βλεννογόνους του, καθώς και φλύκταινες και έλκη στην κοιλιά του. Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι, πραγματοποίησε τεστ PCR το οποίο επιβεβαίωσε ότι ο σκύλος είχε μολυνθεί από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη οδηγία του CDC, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με το κατοικίδιό τους, ενώ τα κατοικίδια που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό, θα πρέπει να φροντίζονται από φίλους σε άλλο σπίτι όσο αναρρώνει ο ιδιοκτήτης τους.

ΠΗΓΗ: Washington Post

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις