«Ελλάδα 2.0», το «ευρωπαϊκό χρήμα»…και 0,93 € την ημέρα!

Του Πέτρου Μηλιαράκη*

 

 

Κατ´αρχάς, για την πληρότητα του παρόντος κειμένου, ας δούμε κάποιους «επικοινωνιακούς όρους» όπως είναι το «Ελλάδα 2.0». Στη συνέχεια θα δούμε τον επικοινωνιακό όρο που αφορά στο «ευρωπαϊκό χρήμα».

Το πρώτο δε ερώτημα που τίθεται για τον απλό πολίτη είναι : τι σημαίνει άραγε ο όρος «Ελλάδα 2.0»!

Το πρόσημο ή ο όρος «Ελλάδα 2.0», προέρχεται από τον όρο «Web 2.0» («Ιστός 2.0»), ο οποίος χρησιμοποιείται για τη νέα γενιά του «Παγκόσμιου Ιστού».

Η εξέλιξη αυτή βασίζεται στη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται online. Αφορά δε μια νέα γενιά διαδικτυακής πλατφόρμας με εφαρμογές στα κοινωνικά μέσα (social media) και τα blogs. Είναι δε ήδη κατακτήσεις της κοινής πείρας το facebook και το youtube.

Έτσι,με την εισαγωγή τον όρου «Ελλάδα 2.0» επιχειρείται να εμφανιστεί δημοσίως η Ελλάδα ότι έχει μια σύγχρονη και «πρωτοποριακή διακυβέρνηση». Αυτή, όμως, -για τις επικοινωνιακές και μόνο επιδιώξεις- ψευδεπίγραφη «πρωτοπορία», επουδενί συνδέεται με το κοινωνικό κράτος δικαίου, με την εξυπηρέτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων γενικότερα, αλλά αντιθέτως συνδέεται και εξ αυτού του λόγου συμπολιτεύεται, με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

Παγίως ο Έλληνας πολίτης των κατώτερων και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, είναι ο κύριος και μόνιμος αχθοφόρος του βάρους του Δημόσιου Χρέους προς όφελος της εγχώριας και αλλοδαπής «οικονομικής ολιγαρχίας».

• ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ…ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ

Σε κάθε περίπτωση, το ευρωπαϊκό χρήμα της «Ελλάδας 2.0» είναι μόνο για τους ισχυρούς και τους bankables και τούτο διότι το σχέδιο χρηματοδότησης κατευθύνει ώστε ο συγκεκριμένος επενδυτής να είναι bankable. Έτσι εξαιρείται η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (περίπου800.000). Και τούτο διότι δεν συγκεντρώνουν τα στοιχεία που συνθέτουν το λεγόμενο «τραπεζικό προφίλ».

Ταυτοχρόνως, στην ζοφερή αυτή κατάσταση που δημιουργεί τους πλούσιους πλουσιότερους,τους φτωχούς φτωχότερους και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα να πιέζονται για μια αξιοπρεπή διαβίωση, προστίθενται και τα «κόκκινα δάνεια», καθώς και ο τρόπος που έχουν χαριστεί στα διεθνή αρπακτικά μέσω του «Ηρακλή». Είναι πάρα πολύ απλός ο τρόπος εκμετάλλευσης. Τα αρπακτικά κερδίζουν από την χρεοκοπία των μικρομεσαίων και φτωχότερων εισοδηματικά στρωμάτων.

Απο κοντά είναι και οι πλειστηριασμοί, καθώς και (προσοχή!) ο νέος πτωχευτικός νόμος, με βάση τον οποίο μπορεί να κηρυχθεί σε πτώχευση όχι μόνο ο έμπορος, αλλά ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ και ο οποιοσδήποτε πολίτης! Πολύ φοβάμαι δε ότι αυτό, της χρεωκοπίας του καθενός και της καθεμίας δηλαδή, δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό-κατανοητό από την κοινωνία στις πραγματικές του διαστάσεις και στις ενδεχόμενες συνέπειες του. Και μιας και αναφερόμαστε ειδικά στον ιδιωτικό τομέα υπόψιν τα εξής:

• Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ…

Στα προαναφερόμενα, το ιδιαιτέρως τραγικό της υπόθεσης είναι, ότι το ιδιωτικό χρέος (σε ιδιώτες και Δημόσιο) ανέρχεται περίπου στα 243 δισ. ευρώ και αφορά 4.278.506 Έλληνες πολίτες. Δηλαδή αφορά στο μισό οικονομικά ενεργό πληθυσμό της Ελλάδας. Ο ένας στους δύο Έλληνες οφείλει!..

Ως προς δε το «τραπεζικό σύστημα», οι εκπρόσωποι των Θεσμών (για να λέμε το όνομά τους, οι «Τροϊκανοί») παγίως ενδιαφέρονται,για το εκτιμώμενο ύψος των νέων NPLs (Non-performing Loans), δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων…

Όμως, ο πολίτης της «Ελλάδας 2.0» ενημερώνεται ότι «έρχεται» το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή ότι εισρέει «ευρωπαϊκό χρήμα»…

Ας δούμε, όμως, «τι» έρχεται.

• Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΡΗΜΑ»…

Για την Ελλάδα ο πολίτης πληροφορείται ότι το χρήμα που θα δοθεί θα ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Στο ποσό όμως αυτό συμπεριλαμβάνονται και πάγιες πολιτικές όπως είναι το ΕΣΠΑ και η ΚΑΠ.

Ειδικότερα, όμως, για το Ταμείο Ανάκαμψης η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα θα λάβει 32,5 δισ. και όχι όπως αφήνεται να ενωθεί τα 70 plus.

Από αυτά τα 19,5 δισ. ευρώ (61%) αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. ευρώ δάνεια (39%).

Για να δούμε, όμως, «πώς» έχουν τα πράγματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από το ποσό των 32,5 δισ. ευρώ, μόνο τα 19,5 δισ. ευρώ μας ενδιαφέρουν, γιατί αφορούν επιχορηγήσεις.

Επειδή, όμως, κι εμείς ως Ελλάδα χρωστάμε στην Ευρώπη 10 δισ. θα πρέπει να τα αφαιρέσουμε από τα 19,5 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων. Συνεπώς -10 δισ. ευρώ.

Οπότε το ποσό αφορά μόλις 9,5 δισ. ευρώ. Αυτά, όμως τα 9,5 δισ. ευρώ θα δοθούν σε βάθος εξαετίας!..

Μη μας ξεγελούν λοιπόν. Ας κάνουμε ένα υπολογισμό για μας τους πολίτες. Για κάθε Έλληνα πολίτη τα πράγματα έχουν ως εξής:

Το σύνολο αυτών των συγκεκριμένων χρημάτων απο το Ταμείο Ανάκαμψης αν δοθούν σε κάθε Έλληνα πολίτη είναι συνολικά 950 ευρώ. Θα δοθούν όμως σε έξι έτη.

Συνεπώς είναι περίπου 158 ευρώ το έτος. Και αυτό δια του 365 ημέρες το χρόνο =0,9324 ευρώ την ημέρα!

Έτσι στον κάθε Έλληνα πολίτη των 10 εκατομμυρίων (περίπου) κατοίκων, αναλογεί ένα (1) ευρώ την ημέρα και για να ακριβολογούμε μόλις 0,93 λεπτά…

Ωστόσο το γνωρίζουμε καλά. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τους «εκλεκτούς» της οικονομικής ολιγαρχίας και τους bankables…

• ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ!

Οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με βάση την «ιδεοληψία» για κάθε πολίτη ότι θα είναι πλουσιότερος λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης…Και των υδρογονανθράκων που θα τους εξορύξουμε μετά από 10 χρόνια περίπου…Όταν θα είναι το υδρογόνο το μέσον κίνησης των πάντων!

Το «όλον σύστημα» αφού δεν μπορεί να δώσει στο λαό χάντρες και καθρεφτάκια, αποφάσισε ότι προτιμότερο είναι να προωθεί «Μεγάλες Ιδέες», όπως εκείνο το: «πάλι με χρόνους και καιρούς πάλι δικά μας θα’ναι»…

 

 

*Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις