Πότε οι πατάτες γίνονται τοξικές και πώς να τις ξεχωρίσετε
Οι πατάτες που έχουν φυτρώσει περιέχουν τοξικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, πονοκέφαλο και γαστρεντερικά προβλήματα
Αποτελούν ίσως το πιο συνηθισμένο προϊόν σε κάθε ελληνική κουζίνα. Οι πατάτες είναι βασικό τρόφιμο, όμως πολλοί διαπιστώνουν ότι, μετά από λίγες ημέρες αποθήκευσης, αρχίζουν να βγάζουν βλαστούς. Το ερώτημα είναι εύλογο: μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια;
Σύμφωνα με έκθεση της Healthline, οι πατάτες που έχουν αρχίσει να φυτρώνουν περιέχουν δύο γλυκοαλκαλοειδείς ουσίες, τη σολανίνη και τη χακονίνη. Πρόκειται για φυσικές ενώσεις που, σε μικρές ποσότητες, μπορούν να συμβάλουν στη ρύθμιση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Όταν όμως καταναλωθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.
Η υπερβολική πρόσληψη γλυκοαλκαλοειδών μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό, διάρροια και κοιλιακό άλγος, ενώ σε ακόμη υψηλότερες δόσεις προκαλεί πονοκεφάλους, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχυπαλμία και πυρετό, προειδοποιεί η Healthline.
Γιατί δεν πρέπει να τρώμε φυτρωμένες πατάτες
-
Τοξικότητα: Τα γλυκοαλκαλοειδή είναι τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο και μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές και νευρολογικές διαταραχές.
-
Πικρή γεύση: Όσο αυξάνονται τα επίπεδα αυτών των ενώσεων, η πατάτα αποκτά πικρή, δυσάρεστη γεύση, κάνοντάς τη ακατάλληλη για κατανάλωση.
-
Μειωμένη θρεπτική αξία: Κατά τη βλάστηση, η πατάτα «καίει» τα θρεπτικά συστατικά που έχει αποθηκεύσει, με αποτέλεσμα να χάνει μεγάλο μέρος της διατροφικής της αξίας.
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την τοξικότητα
Η αφαίρεση των «ματιών», της πράσινης φλούδας, των βλαστών και των μαυρισμένων σημείων μπορεί να μειώσει τους κινδύνους, χωρίς όμως να τους εξαλείψει εντελώς.
Το ξεφλούδισμα και το τηγάνισμα βοηθούν στη μείωση των γλυκοαλκαλοειδών, αλλά το βράσιμο ή το ψήσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων έχει ελάχιστο αποτέλεσμα.
Πώς να τις αποθηκεύσετε σωστά
Για να αποφύγετε τη βλάστηση, προτιμήστε να αγοράζετε μικρότερες ποσότητες, υπολογίζοντας να τις καταναλώσετε μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες. Οι πατάτες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, μακριά από το φως και την υγρασία.
Η σύσταση των ειδικών είναι σαφής: αν οι πατάτες έχουν πολλούς ή μεγάλους βλαστούς, είναι προτιμότερο να απορρίπτονται, καθώς η κατανάλωσή τους ενέχει κινδύνους για την υγεία.







