Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ αναλαμβάνει πρεσβεία ΗΠΑ στην Ελλάδα – Θερμά λόγια για την Ελλάδα και «καρφιά» προς την Τουρκία

Με αιχμηρές τοποθετήσεις για τη στάση της Τουρκίας, η Γκιλφόιλ υποσχέθηκε να ενισχύσει τους δεσμούς Ελλάδας–ΗΠΑ και να προωθήσει τις αμυντικές και ενεργειακές συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο
Σε ακρόαση ενώπιον της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάστηκε η υποψήφια για τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, σκιαγραφώντας τις προτεραιότητες της διπλωματικής της αποστολής και τονίζοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά την εισήγησή της, αλλά και απαντώντας σε ερωτήσεις γερουσιαστών, η Γκιλφόιλ ανέδειξε τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, επεσήμανε τις προκλήσεις από την Τουρκία, εξέφρασε τη στήριξή της στις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-ΗΠΑ-Κύπρου και Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ, και ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία απέκλεισε τον εαυτό της από το πρόγραμμα F-35, εξαιτίας της πολιτικής της με την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. «Η ευθυγράμμιση με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ δεν είναι επιλογή, είναι υποχρέωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.
Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας – Ο ρόλος της στον ενεργειακό και αμυντικό χάρτη
Η υποψήφια πρέσβειρα αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στη στάση της Ελλάδας εντός του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι είναι μία από τις λίγες χώρες που ξεπερνούν τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες, με στόχο 3% του ΑΕΠ για το 2025 και προοπτική ακόμη μεγαλύτερης ενίσχυσης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εξοπλιστικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, στις οποίες περιλαμβάνονται μαχητικά F-35, ελικόπτερα Apache και Blackhawk αλλά και η συμπαραγωγή φρεγατών Constellation, ενισχύοντας περαιτέρω την αμυντική συνεργασία και τη βιομηχανική διασύνδεση Ελλάδας–ΗΠΑ.
Ενεργειακή διασύνδεση και ασφάλεια – Στο προσκήνιο ο «Κάθετος Διάδρομος»
Έμφαση δόθηκε από την ίδια στην ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία, με αναφορά σε στρατηγικά έργα υποδομής, όπως ο τερματικός LNG στη Ρεβυθούσα και η πλωτή μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τα οποία ενισχύουν τις εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Μόλις πέντε χρόνια πριν, οι ΗΠΑ κάλυπταν μόλις το 2% της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου. Σήμερα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 20%», σημείωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον λεγόμενο "Κάθετο Διάδρομο", έναν ενεργειακό άξονα που συνδέει την Ελλάδα με Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία και Κεντρική Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την ευρωπαϊκή ενεργειακή απεξάρτηση.
Καμία επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 – Πολιτικό «μήνυμα» από τη Γερουσία
Η συζήτηση δεν απέφυγε το ευαίσθητο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Γκιλφόιλ κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα των F-35 λόγω επιλογών που αντίκεινται στους κανόνες της Συμμαχίας. Η ίδια προανήγγειλε προσωπική δέσμευση για στενή συνεργασία με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, εφόσον εγκριθεί η τοποθέτησή της.
Ο γερουσιαστής Μπιλ Χάγκερτι, παρών στη συνεδρίαση, ανέφερε πως «ήταν ο ίδιος που μπλόκαρε τα F-35 για την Τουρκία και παραμένει σταθερός σε αυτή τη θέση». Τόνισε μάλιστα πως η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ αποτελεί σημαντική γέφυρα ανάμεσα στα δύο κράτη και επαίνεσε τη Γκιλφόιλ για την υποψηφιότητά της.
Πολιτική και διπλωματική συνέχεια – Η Γκιλφόιλ θέλει να “χτίσει” πάνω στο έργο Τσούνη
Αναφερόμενη στον προκάτοχό της, Γιώργο Τσούνη, η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει και να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και συντονισμού με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υποτίμηση των ελληνοτουρκικών διαφορών από τα αμερικανικά μέσα, λέγοντας πως οι Έλληνες ζητούν εδώ και καιρό δίκαιη μεταχείριση. Εξέφρασε την προσδοκία ότι η νέα πρέσβειρα θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση ελληνικών θέσεων στην Ουάσινγκτον.
Η υποψηφιότητα της Κίμπερλι Γκιλφόιλ για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα σηματοδοτεί μια νέα φάση στρατηγικής συνεργασίας. Με έμφαση στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενεργειακή ασφάλεια και την ενίσχυση του ελληνικού ρόλου στο ΝΑΤΟ, η Γκιλφόιλ εμφανίζεται έτοιμη να εμβαθύνει τους διπλωματικούς δεσμούς ΗΠΑ – Ελλάδας, στέλνοντας παράλληλα αποφασιστικά μηνύματα προς την Άγκυρα.

