Οι ειδικοί προειδοποιούν για την κατανάλωση κοτόπουλου – Πότε η υγεία μας κινδυνεύει

Ανησυχητικά ευρήματα έφερε στο φως ιταλική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η αυξημένη κατανάλωση κοτόπουλου συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού συστήματος, ιδιαίτερα όταν η ποσότητα ξεπερνά τα 300 γραμμάρια την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Nutrients.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας της Ιταλίας, ανέλυσε στοιχεία από 4.869 ενήλικες άνω των 20 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η συστηματική κατανάλωση πουλερικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από γαστρεντερικούς καρκίνους —με τον κίνδυνο να εμφανίζεται εντονότερος στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι κατανάλωναν πάνω από 300 γρ. κοτόπουλου την εβδομάδα είχαν κατά 27% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν και να καταλήξουν από καρκίνο του πεπτικού συστήματος, σε σχέση με όσους κατανάλωναν 100 γραμμάρια ή λιγότερα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί εάν ο αυξημένος κίνδυνος συνδέεται απευθείας με το ίδιο το κρέας ή με τον τρόπο παρασκευής και κατανάλωσης του.

