Πέμπτη ημέρα αγωνίας στη Σαντορίνη με μπαράζ σεισμικών δονήσεων – «Ερήμωσε» το νησί
Η γη σείεται, με τους κατοίκους της Σαντορίνης να καταγράφουν εικόνες μέσα από τα σπίτια τους. Δευτερόλεπτα πανικού, ένας εφιάλτης, όπως λένε, που συνεχίζεται εδώ και μέρες, χωρίς κανείς να ξέρει πότε και πώς θα ολοκληρωθεί.
Η γη σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο σείεται για ακόμα μία μέρα, με τους ειδικούς να επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και τους κατοίκους των νησιών να προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
«Ερήμωσε» το νησί
Στη Σαντορίνη οι κατολισθήσεις και οι εκτιμήσεις ορισμένων σεισμολόγων για έναν πιο ισχυρό σεισμό μέσα στις επόμενες μέρες, προκαλούν ανησυχία στους εναπομείναντες κατοίκους.
Τα στοιχεία δείχνουν πως από τους 19.000 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Σαντορίνη σχεδόν 12.000.
Για ακόμα μία μέρα οι ουρές στο αεροδρόμιο του νησιού ήταν ατελείωτες. Το μεσημέρι, σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα γεωλογικά δεδομένα.
Ο Κώστας Παπαζάχος εκτίμησε ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο στη Σαντορίνη από τις κατολισθήσεις είναι τα Φηρά, το λιμάνι του Αθηνιού, η περιοχή της Αρμένης, το παλιό λιμάνι και το Αμμούδι στην Οία.
Αμοργός
Τις δικές τους αγωνίες έχουν και οι κάτοικοι της Αμοργού που τις τελευταίες μέρες βλέπουν το νησί τους να βρίσκεται στο επίκεντρο, για έναν λόγο που ποτέ δεν ήθελαν.
Οι σεισμικές δονήσεις γίνονται αισθητές και στην Ανάφη τα τελευταία 24ωρα. Οι κάτοικοι του νησιού παραμένουν σε επιφυλακή.
Στο «κόκκινο» η αγωνία και των κατοίκων της Ιού, από τις αρχές της εβδομάδας.
Πριν ξημερώσει, δύο σεισμοί 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μέσα σε διάστημα μόλις 5 λεπτών, ταρακούνησαν και πάλι τους κατοίκους. Ο πρώτος καταγράφηκε στις 04:16, νοτιοανατολικά της Αμοργού, ενώ ο δεύτερος έγινε πέντε λεπτά αργότερα, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.
Το μεσημέρι, μέσα σε λίγα λεπτά, καταγράφηκε ένα νέο μπαράζ σεισμικών δονήσεων. 4,7 Ρίχτερ 8 λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι, 4,8 Ρίχτερ δύο λεπτά αργότερα, 4,4 Ρίχτερ στη συνέχεια και 4,5 Ρίχτερ στις 13:33 το μεσημέρι.
Κλειστά σχολεία
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά όπως και τα καταστήματα, σε μια περίοδο που συνήθως άνοιγαν για τις πρώτες αφίξεις τουριστών. Γραφικά σοκάκια της καλντέρας παραμένουν αποκλεισμένα για λόγους ασφαλείας.
Καταστηματάρχες στη Σαντορίνη εκφράζουν φόβους για πλιάτσικο, αν, όπως λένε, δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η Αστυνομία τονίζει πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να κοιμούνται σε αυτοκίνητα και εξωτερικούς χώρους, αποφεύγοντας την παραμονή στα σπίτια τους.
Τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, η αγωνία ορισμένων εντείνεται και οι ειδικοί αξιολογούν συνεχώς όλα τα στοιχεία ώρα με την ώρα.
«Οι σεισμοί συνδέονται με τα ηφαίστεια»
Μιλώντας στο Live News o Αβραάμ Ζελιλίδης, καθηγητής γενικής θαλάσσιας γεωλογίας, εκτιμά ότι οι σεισμικές δονήσεις συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Για να έχουμε μία ηφαιστειακή δραστηριότητα θέλουμε μία τέτοια σεισμική ακολουθία που να επιταχύνεται σε έκταση, σε μεγέθη και σε συχνότητα. Θέλουμε, ωστόσο, και άλλα πράγματα. Να ανεβαίνει η θερμοκρασία στις θερμές πηγές, να είναι θολά», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «όλα αυτά συνηγορούν ότι υπάρχει μία έξαρση, ανεβαίνει το ρήγμα».
Ο ίδιος περιμένει να δει «πιθανή εκτόνωση των αερίων και υδρατμών που βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα στη λάβα έτσι ώστε να έχουμε μία ήσυχη εξέλιξη» ενώ δεν αποκλείει η ενεργοποίηση του ρήγματος να συνδέεται με το Κολούμπο.