Λάδι: «Κόκκινος» συναγερμός από τους επιστήμονες – Τι κινδύνους μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό
Τα δημοφιλή μαγειρικά έλαια που χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά επεξεργασμένες δυτικές δίαιτες μπορεί να προκαλούν αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου, έδειξε μια νέα μελέτη υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Τα ανθυγιεινά σπορέλαια όπως το ηλίανθο, το σταφυλόκουκους, η canola και το καλαμπόκι θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή στο σώμα, αναφέρει η έρευνα.
Μέχρι τώρα τα στοιχεία που συνδέουν το μαγειρικό λάδι με τον καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν ασαφή. Ωστόσο, η πρόσφατη αμερικανική μελέτη εντόπισε τα σπορέλαια ως τον πιθανό παράγοντα που συμβάλλει όταν εξέτασαν όγκους από περισσότερα από 80 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου, ηλικίας μεταξύ 30 και 85 ετών.
Οι όγκοι εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα βιοδραστικών λιπιδίων, τα οποία είναι μικρά ελαιώδη μόρια που παράγονται όταν το σώμα μεταβολίζει τα σπορέλαια, σε σύγκριση με πιο υγιή λίπη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut.